• De Zederikse raad koos in 2015 in meerderheid voor de provincie Zuid-Holland.
• De Zederikse raad koos in 2015 in meerderheid voor de provincie Zuid-Holland. Foto: Geurt Mouthaan

Colleges in Vijfheerenlanden ergeren zich aan Alblasserwaardse brief.

Provinciekeuze ligt politiek gevoelig

vijfheerenlanden • De Alblasserwaardse colleges vinden dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Zuid-Holland moet liggen en niet in de provincie Utrecht.

Belangrijkste motief is dat gemeenten in de Alblasserwaard via allerlei samenwerkingsverbanden nauw verbonden zijn met Zederik en Leerdam.

De drie colleges in de Vijfheerenlanden hebben inmiddels hun voorkeur uitgesproken voor Utrecht. Maar als de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden deel gaat uitmaken van de provincie Utrecht, dan betekent dat volgens burgemeester Wim Groeneweg van Vianen nog niet dat het nieuwe gemeentebestuur geen oog meer zou hebben voor de trouwe samenwerkingspartners in de Alblasserwaard. "Die keren we absoluut niet de rug toe."

Grensontkennend samenwerken

Groeneweg: "We verbreken geen samenwerkingsverbanden. We willen over grenzen heen kijken, ofwel 'grensontkennend samenwerken', om voor inwoners een duurzame gemeente te maken en een toeristisch interessant gebied. Daarvoor kan je niet vasthouden aan bestaande structuren, dat vereist creativiteit in samenwerkingsverbanden. De colleges zien daarvoor mogelijkheden."

De drie colleges van de Vijfheerenlanden zijn op z'n zachtst gezegd niet heel blij met de brief die de colleges van Giessenlanden, Gorinchem en Zederik naar Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben gestuurd. Burgemeester Groeneweg zei dinsdag in het wekelijkse persgesprek dat twee van zijn collega-burgemeesters in de Alblasserwaard inmiddels hebben aangegeven dat het een 'slechte brief' was. Groeneweg zei het niet met zoveel woorden, maar de brief was waarschijnlijk een eenmansactie van burgemeester Govert Veldhuizen van Gorinchem.

Burgemeester Werner ten Kate zei donderdag in de gemeenteraad van Giessenlanden dat dit de laatste brief over dit onderwerp is geweest. "De discussie zal nog wel even doorgaan, maar dan achter een andere tafel." Ten Kate -die de beoogde herindelingsdatum van 1 januari 2018 'ambitieus' noemde- koos zijn woorden zorgvuldig, 'want ik wil zeker geen extra olie op het vuur gooien'. "Het is de komende periode belangrijk dat we het over de inhoud gaan hebben. Dat kan wat ons betreft niet snel genoeg gebeuren."

VKG

De Zederikse VKG-fractievoorzitter Wim van Dijk vindt de unanieme keuze van de Vijfheerenlandense colleges voor Utrecht vreemd. Hij sprak onlangs in bij de provinciale commissievergadering in Zuid-Holland waar dit onderwerp op de agenda stond. "Wij zijn hier zeer verontrust over. Wanneer de gemeenteraad de beslissing voor Zuid-Holland maakt, hoewel het college van B en W voor zich zelf wellicht een andere mening heeft, blijft naar buiten toe de uitspraak van de gemeenteraad gelden. Maar de brief van de colleges van B en W ligt er."

Zorgen

VKG Zederik heeft grote zorgen over de objectiviteit van het ingezette proces. "Als wij het Statenvoorstel van Utrecht hierover lezen, dan moeten wij constateren dat daar, voordat enig onderzoek is opgestart, de uitkomst al vrijwel vaststaat. Alleen doorslaggevende argumenten kunnen de uitkomst om de nieuwe gemeente naar de provincie Utrecht te halen, nog beïnvloeden. Welke doorslaggevende argumenten gebruikt worden om deze mening te staven, worden niet gegeven."

Zorgvuldig

Juist omdat de provinciekeuze uiterst zorgvuldig gemaakt moet worden is een tijdspad noodzakelijk waarin deze zorg geborgd is, vindt Van Dijk. "Dan komt het vreemd over als in het Statenvoorstel van Utrecht staat dat volgens hen de gemeenten aangegeven hebben in plaats van drie maanden aan acht weken voldoende te hebben voor de termijn van burgerparticipatie. Het horen van bevolking en maatschappelijk middenveld terug brengen naar acht weken, is ondoenlijk en doet afbreuk aan de waarde van de participatie."

Geurt Mouthaan/Dick Aanen