• Het Oosterlicht College hield afgelopen donderdag een open dag voor nieuwe leerlingen.
• Het Oosterlicht College hield afgelopen donderdag een open dag voor nieuwe leerlingen.

Viaanse school streeft naar maximaal 800 leerlingen

Oosterlicht wil kleinschalig blijven

vianen • "Toen we vorig jaar voor de eerste keer excellent waren, kregen we te maken met acht brugklassen. En dat verwacht ik dit jaar opnieuw", zegt directeur Yolanda Petermeijer.

De school kon ook dit keer uitstekende slagingspercentages laten zien. Maar dat is niet voldoende voor het verkrijgen van het predicaat excellent. "We hebben echt aan moeten tonen wat we nog meer te bieden hebben", zegt afdelingsleider Arno Bergmans. Uit het juryrapport blijkt bijvoorbeeld dat op het Oosterlicht College een zeer positief schoolklimaat heerst. De sterk motiverende leraren creëren een prettige werksfeer in de klassen. Er zijn goede contacten met ouders en verzorgers en het schoolteam is steeds bereid om zich verder te ontwikkelen.

Consequent

Petermeijer: "Het is niet een toevalligheid dat wij het predicaat excellent hebben gekregen. We zijn op school consequent en cyclisch bezig om ons te ontwikkelen en om de prestaties ook te borgen. We hebben onszelf een resultaatgerichte manier van werken aangeleerd. Dat zie je in alles terug: in ons leerlingvolgsysteem, in het oefenen van examenstof, in de manier waarop we elkaar beter willen maken.Er heerst een gezonde sfeer op school waarin leraren elkaar durven aan te spreken op prestaties."

Lerende organisatie

Bergmans: "We zijn een lerende organisatie. Leerlingen leren niet alleen van docenten, maar ook andersom. We laten bijvoorbeeld leerlingen die niet in Nederland zijn geboren tijdens workshops vertellen over hun culturele achtergrond. Of we laten leerlingen iets vertellen over de mogelijkheden van moderne smartphones." Leerlingen worden volgens Bergmans actief betrokken bij het beleid van de school. "De leerlingenraad heeft bijvoorbeeld meegepraat over de invulling van de ict-lessen en het gebruik van eigen laptops in de lessen."

Burgerschapsvorming

Bergmans: "Leerlingen komen hier niet alleen om te leren. We zijn een christelijke school en proberen ze bij te brengen dat ze niet op zichzelf staan, maar een verantwoording hebben naar de samenleving. We doen op onze school veel aan burgerschapsvorming, wat inmiddels helemaal is ingebed in onze curriculum. Leerlingen komen in contact met allerlei beroepsgroepen. Ze doen klussen voor het Rode Kruis en de Zonnebloem, ze helpen bij sportdagen op de basischool en bij Koningsdag. Tijdens de Paasdagen proberen we de christelijke viering te koppelen aan de praktijk. Vorig jaar hebben we cupcakes gebakken, versierd en voorzien van een paasboodschap. Die hebben we geschonken aan de Voedselbank."

Nieuwbouw

Het Oosterlicht College luidde vorig jaar nog de noodklok. Door de populariteit is de school uit z'n jasje gegroeid. In het schoolgebouw is plaats voor 660 leerlingen. Maar het leerlingenaantal is inmiddels opgelopen tot 720. Afdelingsleider Laurien Scheffers: "We maken inmiddels gebruik van twee lokalen van basisschool De Wiekslag en van de Dojo van sporthal Helsdingen. Aanvankelijk was er ook nog sprake van dat we zouden moeten uitwijken naar schoolgebouw De Prenter. Maar dat is gelukkig niet doorgegaan. Als leerlingen steeds een kwartier moeten fietsen van het ene naar het andere gebouw, dan kost dat gewoon teveel onderwijstijd. En bovendien is het minder veilig."

Volgend jaar (2017/2018) wordt gestart met de nieuwbouw. Yolanda Petermeijer: "Als alles een beetje meezit, wordt deze geopend in januari 2018. Ik verwacht dat we nog maximaal zullen groeien tot 800 leerlingen. Op die manier houden we de school kleinschalig en overzichtelijk. En dat komt alleen maar ten goede aan het onderwijs."


Dick Aanen