Onderzoek naar alternatief groot podium in Gorinchem

gorinchem • Het college van B&W van Gorinchem heeft de gemeenteraad donderdag voorgesteld een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden voor een alternatief groot podium in Gorinchem. Aanleiding voor de quickscan is het plan om theater De Nieuwe Doelen te sluiten, omdat het pand in een slechte staat verkeert en omdat het te duur is om het op te knappen.

Met een alternatief podium wil het college de lokale, sociaal maatschappelijke activiteiten die nu vaak in De Nieuwe Doelen plaatsvinden, in ieder geval veiligstellen. Voor een renovatie van het pand aan de Haarstraat of nieuwbouw zijn de kosten geraamd op circa 9,5 miljoen euro. De gemeentelijke begroting biedt hiervoor geen ruimte. Wethouder Kunst en Cultuur Eeuwit Klink: "Dit leidt tot het moeilijke besluit om de Nieuwe Doelen in de nabije toekomst te sluiten. Iets dat ik zeer betreur en ongetwijfeld velen met mij. Afscheid nemen doet altijd pijn. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat het pand toch opgeknapt wordt, moeten de deuren tijdelijk sluiten. Dat geldt ook voor nieuwbouw op dezelfde of op een alternatieve locatie. Een alternatief podium is daarom van groot belang dat we in nauw overleg met het culturele veld willen vinden."

Subsidie stopt

In afwachting van de resultaten van de quickscan en het definitieve besluit over de toekomst van De Nieuwe Doelen, stelt het college de raad voor om de subsidie voor het professionele programma aan Drijver en Partners te beëindigen. Dat betekent dat er in het komende seizoen geen professioneel programma meer te zien is in De Nieuwe Doelen. Voorlopig blijft De Nieuwe Doelen open voor de sociaal maatschappelijke activiteiten. Wethouder Klink: "Geld stoppen in de professionele voorstellingen terwijl er weinig mensen gebruik van maken, vinden we geen goed idee. Dat geld willen we liever besteden aan andere culturele activiteiten waar meer mensen van kunnen genieten. De lokale culturele voorstellingen gaan in ieder geval door. Overigens acht ik een nieuw professioneel programma in de toekomst zeker niet uitgesloten. Het tij kan ook weer keren."

Onderzoek

Voor de evaluatie van het Stadspodium zijn verschillende zaken onderzocht, zoals de staat van het pand De Nieuwe Doelen. Uit een technisch onderzoek is gebleken dat het pand versleten is. Om het pand toekomstbestendig te maken, zijn vele investeringen nodig. Het gaat hierbij onder andere om vervanging van de trekkenwand, de stoelen en installaties maar ook om energetische maatregelen zoals isolatie. Uit het onderzoek is daarnaast gebleken dat het pand qua inrichting niet geschikt is voor ander gebruik.

Verder is er gekeken naar de marktpositie van De Nieuwe Doelen ten opzichte van andere theaters in de regio en de financiële situatie. Conclusie is dat de loop uit het theater is na het staken van de exploitatie door de Stichting De Nieuwe Doelen. Dit geldt vooral voor de professionele voorstellingen.