Zo lang mogelijk actief: betaald of onbetaald

regio • Bij de ondersteuning van mensen zonder werk moet niet alleen de nadruk liggen op het vinden van een betaalde baan, maar ook heel nadrukkelijk op onbetaald werk. Dat schrijven de vijf Lekstroomgemeenten (Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vianen) in het schetsontwerp 'Lekstroom werkt'.

De opstellers van het rapport constateren dat er in de regio een grote mismatch is op de betaalde arbeidsmarkt. Tegenover iedere vacature voor betaald werk staan 10 mensen die werk zoeken. "Gunstige economische ontwikkelingen kunnen zorgen voor een verdubbeling van het aantal vacatures, maar ook dan blijft de mismatch bestaan, zeker aan de onderkant." Voorspellingen laten geen gunstige ontwikkeling van werkgelegenheid zien op dat niveau. "Flexibilisering en de toenemende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen bieden meer baanopeningen, maar niet direct meer banen."

De vijf gemeenten willen hun inwoners zo actief mogelijk laten zijn, ongeacht de economische omstandigheden. "Niet 3 maanden of een half jaar. Maar een leven lang, zolang gezondheid het toelaat."

Meer dan betaald werk

Betaald werk blijft het grootste goed, maar er is volgens de vijf gemeenten veel meer te doen. "Werken als vrijwilliger, een stage volgen, iets verkopen of verhuren, zorgen voor een naaste, een probleem in je buurt oppakken, iemand een handje helpen, een opdracht of een klus uitvoeren, iets uitvinden, een organisatie opzetten: het is allemaal werk." De vijf gemeenten streven naar betaald of onbetaald werk voor iedereen die dat wil en kan. "Ontstaan er meer betaalde banen, dan is de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner en kunnen meer mensen daarvan profiteren. Ontstaan die betaalde banen niet, dan gaan we niet kunstmatig betaalde banen bieden, maar zijn mensen toch actief, ook al is dat onbetaald. Het is een duurzame ambitie, in het belang van individu, samenleving en economie."

De schetsontwerp komt vanavond in Vianen aan de orde tijdens de forumavond van de raad.