• Viva Musica uit Hagestein.
• Viva Musica uit Hagestein. Foto: Aangeleverd

Groot muzikaal evenement op zaterdag 21 mei

Ode aan Brederode zoekt muzikanten

vianen • Het muziekspektakel op zaterdag 21 mei is bedoeld om het zelf maken van muziek te bevorderen. Belangstellenden uit Vianen en omstreken met enige muzikale ervaring kunnen meedoen.

De Utrechtse historicus Maarten van Rossem is deze dag eregast. Hij zal het aanwezige publiek, tussen de muziekstukken door, op zijn kenmerkende amusante manier vertellen over de Brederodes en de historie van Vianen.

Voor de 'Grande Finale' om 16.00 uur (15.30 uur repetitie) worden alle inwoners van Vianen en omstreken uitgenodigd om zich vóór 1 maart aan te melden. Iedereen die een instrument kan bespelen (of in het verleden bespeeld heeft) of een leuke noot kan zingen is welkom, ongeacht leeftijd, niveau, type instrument of soort zangstem.

Initiatief

De Ode aan Brederode is een initiatief van het Stedelijk Museum Vianen in samenwerking met de Stichting Kunst en Cultuur van de Grote Kerk, het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest, de muziekschool Vianen, het Viaanse Fanfare Orkest Nieuw Leven, het Viaans Kamerkoor, het Harmonie Orkest Excelsior Vianen, Viva Musica uit Hagestein en het Viaans Klokkenluidersgilde.

Generale repetitie

Om half vier is er een generale repetitie van de Grande Finale voor iedereen: zowel zingend als instrumentaal. Direct daarna wordt de Grand Finale gehouden met het muziekstuk Ode an die Freude van Beethoven, uitgevoerd door alle musicerende deelnamers uit Vianen, Hagestein, Zijderveld en Everdingen. Het geheel staat onder leiding van dirgent Hans de Munnik. De muziekstukken die gespeeld worden, houden allemaal verband met de Brederodes.

Opgeven kan door een mailtje te sturen naar jennifer_de_waal@hotmail.com onder vermelding van naam en het type instrument dat men bespeelt. Belangstellenden zonder e-mail kunnen zich ook opgeven via J. de Waal, Voorstraat 25b, 4132 AM te Vianen. Wie lid is van één van de deelnemende muziekverenigingen, orkesten of korten, kan zich ook via de eigen vereniging aanmelden.

Eenvoudig

Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt vier weken vóór het optreden per e-mail of post zijn partij van de Ode an die Freude van Beethoven. Alle partijen van het arrangement zijn eenvoudig en worden speciaal voor deze gelegenheid geschreven door componist Thijs Dercksen uit Houten. Vervolgens kan men zelf thuis, bij de eigen muziekvereniging of tijdens muziekles gedurende 4 weken repeteren. De hoogte van de zangstem is altijd goed. Bij de opgave dient bovendien vermeld te worden of men noten kan lezen of dat men 'op het gehoor' zingt of speelt.