B&W Gorinchem: Vijfheerenlanden hoort bij Zuid-Holland

Slotoffensief tégen Utrecht begonnen

regio • "Onzorgvuldig, onjuist en in strijd met de regionale belangen." Dat vindt het Gorcums college van B&W van het door provincie Utrecht opgestelde herindelingsontwerp - oftewel: de onderbouwing voor de fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik. Hiermee lijkt er een slotoffensief te zijn gestart tégen provincie Utrecht, die de leiding heeft in de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Vlak voor het kerstweekend verspreidde het Gorcumse college een verklaring waarin zij in niet mis te verstane woorden de vloer aanveegt met de onderbouwing van Utrecht. Vooral op het punt van de provinciekeuze acht het Gorcums college die onderbouwing slecht. Ook stellen burgemeester en wethouders vraagtekens bij de financiële consequenties van de herindeling. "Gorinchem kan slechts gissen naar de hoogte van de kosten en vindt dit onverantwoord en onzorgvuldig. Het gaat hier om gemeenschapsgeld. Het lijkt erop dat Utrecht deze situatie bewust creëert." Burgemeester Govert Veldhuijzen van gemeente Gorinchem concludeert: "Ik ben zeer teleurgesteld over de onzorgvuldigheid van het voorstel en het selectief citeren van de provincie Utrecht in het voorstel. De provincie Utrecht gaat voorbij aan de belangen van de regio en de gemeente Gorinchem."

Speciale website

Zederikse en Leerdamse politieke partijen hebben inmiddels een campagne gelanceerd voor een keuze voor Zuid-Holland. Immers: "De provinciekeuze voor de gemeente Vijfheerenlanden is nog niet definitief." Dat is de boodschap van de SGP in Leerdam en Zederik en de fracties van VHL Lokaal Zederik (voorheen VKG) en de ChristenUnie in Zederik. De vier partijen wijzen inwoners op de mogelijkheid hun voorkeur voor Zuid-Holland uit te spreken. Via een speciale website willen de partijen lezers helpen bij het opstellen van een brief. "Die brief weegt mee. Ook als u niet in Vianen, Leerdam of Zederik woont." Bovendien kunnen belangstellenden met hun vragen terecht bij Wim van Dijk (VHL Zederik), Jannie Matsinger (CU) en Matteo de Visser (SGP) die als contactpersonen fungeren.

Ook deze partijen reageren op het door provincie Utrecht opgestelde herindelingsontwerp met betrekking tot de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden, dat 1 december ter inzage is gelegd. "Zoals verwacht heeft de provincie daarin voorgesteld de nieuwe gemeente in Utrecht op te nemen", aldus een verklaring van de vier fracties. Net zoals het Gorcums college, vinden de partijen de onderbouwing hiervoor echter zeer zwak. "Er worden nauwelijks argumenten gegeven. Er staat een soort bezweringsformule in, die minimaal vijf keer wordt herhaald." Volgens de initiatiefnemers beperkt de provincie zich voornamelijk tot de 'leuze' dat de provinciekeuze van de nieuwe gemeente vooral stoelt op draagvlak bij de gemeentebesturen van Vianen, Leerdam en Zederik.

De partijen benadrukken dat de provinciekeuze nog niet definitief is. "Het is nu tijd om zienswijzen in te dienen. We denken niet dat die reacties de provincie Utrecht op andere gedachten brengen. Wel kunnen veel zienswijzen van bewoners laten zien dat het draagvlak voor de provinciekeuze Utrecht niet zo groot is. Dit wordt in Den Haag meegewogen." Vandaar dat SGP Leerdam het initiatief genomen heeft om het voor burgers gemakkelijk te maken hun zienswijze in te dienen. SGP Zederik, VHL Lokaal Zederik en ChristenUnie Zederik sluiten zich hierbij aan. De fracties openen op woensdag 28 december (vandaag, red.) een website waarmee burgers eenvoudig een brief aan de provincie kunnen opstellen met de keuze voor Zuid-Holland. "Ons doel is om via onze website minimaal vijfhonderd pro-Zuid-Holland zienswijzen binnen te halen. Op basis van de geluiden tijdens de informatieavond in Ameide en reacties van inwoners lijkt dit prima haalbaar. Veel inwoners vinden vanuit historisch besef dat de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bij elkaar horen en willen bij Zuid-Holland blijven", aldus de initiatiefnemers.


q www.zhmijnprovinciekeuze.nl