• Hakim bij Wereldlichtjesdag.
• Hakim bij Wereldlichtjesdag. Foto: henk looij

Wereldlichtjesdag in Herwijnen

herwijnen • Onlangs werd in het GeoFort in Herwijnen de Wereldlichtjesdag georganiseerd, een bijeenkomst waar ouders stilstaan bij hun overleden kind. De organisatie was in handen van stichting De Oranje Vlinder.

Onwennig en een tikkeltje zenuwachtig arriveren de gasten van deze avond. Voor enkelen, die reeds meerdere jaren hier komen, is het een prettig weerzien met een stukje verheugen op wat komen gaat. En voor diegenen die voor het eerst komen is het spannend en afwachten wat er komen gaat en wat je gevoel van binnen gaat doen. Een stukje ontspanning krijgt iedereen als men 'gewoon gezellig' aan tafel zit met andere ouders en een kopje koffie. De sfeer wordt ontspannen en dat iedereen hetzelfde deelt, geeft een gevoel van saamhorigheid.

Door de duisternis heen wandelen de aanwezigen naar de Kazernestraat waar het spoor van een levensdraad wordt gevolgd. Verschillende kleuren lint aan elkaar geknoopt, de ene keer recht en de andere keer rommelig, met belletjes of zachte donsbolletjes vervolgt deze draad de weg de Kazernestraat in. Het symbool voor ieders leven waarin iedere dag gekleurd wordt met een andere kleur: geel, groen, blauw….. Maar halverwege worden de kleurige stukjes lint ineens intens zwart en maakt het overlijden van je kind je dagen ineens zwart.

Het verdriet van iedere ouder wordt erkend door de mooie woorden die Ina Schut spreekt. Hakim, mimespeler uit Sesamstraat waar ieder kind mee is opgegroeid, weet zonder woorden ieders verdriet aan te raken. Hij beeldt het gevoel van verdriet uit met iedere beweging van zijn lichaam. Maar weet uiteindelijk iedere aanwezige ouder en kind een glimlach van hoop te geven.