Primeur voor Leerdam: eerste Top 2000-kerkdienst

leerdam • In de Leerdamse Bethelkerk vindt er vrijdag 30 december voor het eerste een Top 2000-kerkdienst. Dit is dus een kerkdienst waarin popnummers uit de Top 2000 centraal staan. Organisatie is in handen van Kerk aan de Linge.

In 2015 waren er in Nederland al circa negentig Top 2000-kerkdiensten. Een aantal leden van Kerk aan de Linge hebben dit idee opgepakt en zijn er mee aan de slag gegaan. De eerste stap was om onder de leden een verkiezing te organiseren. Welke liedjes moeten er in de Leerdamse Top 2000 kerkdienst een plek krijgen? Vele kerkleden hebben hun top drie ingestuurd. Van de vele liedjes hebben er ongeveer tien een plek gekregen in de dienst.


Nummers kiezen

Het idee van de top 2000 kerkdienst heeft veel energie losgemaakt in Kerk aan de Linge. Zo is er een Top 2000-koor opgericht en is de band die bij jeugddiensten optreedt, uitgebreid met een aantal extra muzikanten. Zowel het Top 2000-koor als de Top 2000-band zijn al vele weken aan het oefenen. "Niet alle gekozen nummers waren zomaar om te zetten naar een versie voor koor of een band", aldus een enthousiaste Gerdie van Brakel, één van de initiatiefnemers. "Dus ook dat was een factor om de nummers te selecteren."

Behalve een band en een koor leverde de Top 2000-kerkdienst nog meer op. Het gaf een gespreksgroep van de kerk inspiratie om een avond na te denken over de teksten van de gekozen liedjes. "En zo wordt het een heel breed gedragen initiatief", aldus Gerdie.

Kerkdienst voor iedereen

Volgens de organisatoren hebben veel moderne en populaire liedjes prachtige teksten die in de context van een kerkdienst ook nog eens een hele bijzondere betekenis krijgen. "Toch was het ook nog heel lastig om met al die verschillende nummers één geheel te maken", gaf Erwin Donga, belangrijkste trekker van het idee, wel eerlijk toe. "Maar we hebben een hele mooie boodschap kunnen vinden die volgens ons alle mensen aanspreekt." Erwin wil nog niet alle nummers prijsgeven maar 'The sound of silence', 'Imagine' en 'Fix you' wilde hij wel bekend maken. "Om te laten zien dat het tijdens de dienst een mix wordt van oude en moderne nummers."

De organisatie benadrukt dat de muziek de belangrijkste rol krijgt in de dienst, waardoor de dienst heel laagdrempelig zal zijn en deze heel veel mensen zal aanspreken.

De kerkdienst vindt vrijdag 30 december plaats in de Bethelkerk aan Westwal 29a in Leerdam. Aanvang is 19:30 uur. De dienst duurt tot ongeveer 20:45 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.


Meer informatie over Kerk aan de Linge - die deze Top 2000-kerkdienst organiseert - is te vinden op de website.


q www.kerkaandelinge.nl