• Het carbidschieten in Hellouw, vorig jaar.
• Het carbidschieten in Hellouw, vorig jaar. Foto: aangeleverd

Het carbidschieten in Hellouw dit jaar in de polder

'Dat is toch machtig mooi, die knallen'

hellouw • Pascal den Hartog organiseert al vier jaar lang met Colin van Tuyl en Stefan Vervoorn het carbidschieten in Hellouw. In het begin begon het bescheiden: één of twee melkbussen en wat carbid. "Toen hebben wij met een paar vrienden staan stoken, niets speciaals. Maar we hadden wel in de gaten dat er mensen voorbij liepen en kwamen kijken." Door de jaren heen werd het carbidschieten in Hellouw steeds populairder. Tientallen mensen kwamen kijken. De vrienden besloten zichzelf om te dopen tot 'Carbidteam Hellouw' en er werd zelfs een bijbehorend logo ontwikkeld.

Voor carbidschieten heb je een mengsel van carbid en water nodig, als dat in aanraking komt met vuur volgt er een knal. Den Hartog enthousiast: "Dat is toch machtig mooi, die knallen." Gevaarlijk is het volgens hem niet echt. "Als je goed oplet, gaat er niets fout. Maar doe je dat niet, dan kunnen de gevolgen best groot zijn. Er staat niet voor niets een explosiesticker op de verpakking van carbid."

Niet alleen kwamen er elk jaar meer mensen kijken bij het carbidschieten, de vrienden pakten het spektakel ook steeds groter aan. Het bleef dan ook niet bij melkbussen. Den Hartog: "Drie jaar terug zijn we begonnen met het bouwen van kanonnen." Ook werd er toen een zogenaamde 'vergasser' in elkaar geknutseld. "Hiermee hebben we altijd het goede mengsel en gaat het vullen van de bussen even wat sneller." Vorig jaar werden er vijftien melkbussen en zes grote kanonnen opgesteld. Er kwamen toen pakweg honderd toeschouwers op het knalfestijn af. "Zo heb je eer aan je werk." De jongens zijn er vooral trots op dat ze altijd alles hebben kunnen organiseren zonder sponsoring. "Alles op het weiland hebben we zelf gebouwd en betaald en daar zijn we trots op."


Verhuizing

Dit jaar is er één grote verandering: de locatie. De afgelopen jaren vond het carbidschieten altijd het in het dorp plaats, maar dit jaar verhuist Carbidteam Hellouw met haar knalspektakel naar het weiland buiten het dorp, namelijk aan de Paalgraaf ter hoogte van de kruising met de Oudenhof. Den Hartog is wel een beetje bezorgd dat er nu minder bezoekers komen als voorgaande jaren. Maar, de verhuizing heeft een groot voordeel: nu heeft Carbidteam Hellouw de ruimte om een verwarmde tent op te zetten. Mensen kunnen daar – dankzij hulp van café De Biskamp in Hellouw – bier, warme chocolademelk, frisdrank en ook erwtensoep krijgen. Den Hartog: "Wij gaan zorgen dat bezoekers vanuit de tent het carbidschieten kunnen volgen. We hopen dat mensen door de terrasverwarmer ook lekker een tijdje blijven plakken."

Het spektakel begint zaterdag 31 december om 13:00 uur en duurt tot een uur of 17:00 uur. Den Hartog: "Een programma hebben we niet. Gewoon lekker vlammen met die bussen."


Janneke Kok