Sprake van zorgmijding in Leerdam

leerdam • Bij veel Wmo-cliënten in gemeente Leerdam heeft de eigen bijdrage invloed op het gebruikmaken van ondersteuning. Dit blijkt uit onderzoek onder Leerdamse Wmo-gebruikers

Vijftig procent van de respondenten binnen dit onderzoek gaf aan dat de eigen bijdrage een rol speelt. De gemeente vindt dat de eigen bijdrage niet mag leiden tot zorgmijding. Daarom bestaat de eigen bijdrage vanaf 1 januari 2017 alleen nog uit het vaste deel, dat niet afhankelijk is van het inkomen. Het variabele inkomensafhankelijke deel vervalt, waardoor zeer hoge eigen bijdragen tot het verleden behoren. De eigen bijdrage voor de Wmo komt hiermee in 2017 op maximaal 17,50 euro per vier weken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder Wmo-cliënten met een maatwerkvoorziening, zoals begeleiding, hulp bij het huishouden, vervoer of een aanpassing in huis. Het onderzoek ging in op thema's als toegankelijkheid van voorzieningen, kwaliteit van voorzieningen en welk effect de cliënten ervaren op hun zelfredzaamheid.

Andere uitkomsten: tachtig procent van de respondenten weet de weg bij een hulpvraag. En hetzelfde percentage mensen vindt de kwaliteit van de ondersteuning goed. Van de respondenten vindt 78 procent dat de ondersteuning past bij hun hulpvraag. Bijna driekwart van de respondenten vindt dat zij door de ondersteuning ook beter de dingen kunnen doen die zij willen.

Inwoners die vanuit de Wmo via een zorgaanbieder – niet via een persoonsgebonden budget – huishoudelijke ondersteuning ontvangen, krijgen een herindicatie. Hierbij wordt concreet vastgelegd welke huishoudelijke werkzaamheden nodig zijn en met welke frequentie de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. De gemeente hoopt eind maart de herindicaties af te ronden.