• Burgemeester Groeneweg met een trotse medewerker van Winkel & Zo.
• Burgemeester Groeneweg met een trotse medewerker van Winkel & Zo. Foto: Dick Aanen

Burgemeester Groeneweg wil vooral dienstbaar zijn

'Verloochen jezelf niet'

Wim Groeneweg (59) is zes jaar burgemeester van Vianen en werd in november door de raad unaniem voorgedragen voor een nieuwe ambtsperiode. De politiek is tevreden over zijn functioneren: Groeneweg is een sociaal mens, beweegt zich makkelijk tussen de mensen. Anderzijds heeft hij zich laten kennen als een daadkrachtige bestuurder.

De burgemeester is geliefd bij de bevolking, wie je ook spreekt. Overigens is de burgemeester de eerste die dat wenst te relativeren. "Er zijn mensen in Vianen die misschien helemaal niet zo blij zijn met Wim Groeneweg. Met het sluiten van drugspanden win je bepaald niet de populariteitsprijs."

Groeneweg kwam in 2011 naar Vianen. Daarvoor was hij onderwijzer, vakbondsbestuurder en ten slotte ook wethouder in Woerden. "Ik ben altijd dezelfde gebleven. Je bent per slot van rekening wie je bent. Mijn uitgangspunt: blijf jezelf en verloochen jezelf niet. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat was vroeger al zo toen ik bij de vakbond zat. Terwijl collega's het fantastisch vonden om te gaan dineren met captains of industry, ging ik het liefst naar een ledenvergadering van een afdeling. Dat past meer bij mij. Ik ben niet degene die in Den Haag de deur platloopt, hoewel ik daar wel m'n contacten heb. Als ik een uitnodiging heb aanvaard voor een kerstavond voor ouderen en later volgt een uitnodiging om op hetzelfde moment aanwezig te zijn bij de Commissaris van de Koning, dan kies is voor de kerstavond."

Groeneweg heeft het niet zo op mannetjesmakerij, holheid, ingewikkeld en belangrijk doen. "Hoe hoger je staat, hoe nederiger je moet zijn. Dat heeft ook met mijn geloof te maken. Je bent er niet om hoog te zijn, je bent er om dienstbaar te zijn. De Here Jezus ging op een gegeven moment de voeten wassen van zijn discipelen. Dat klinkt heel vroom, maar dat meen ik ook echt. Mijn levensopdracht is om mensen nabij te zijn, waar dat kan. En gelijkertijd ook verantwoordelijkheid nemen."

Wim Groeneweg was de afgelopen zes jaar één van de founding fathers van de nieuwe fusiegemeente met Leerdam en Zederik. Verder gaf hij sturing aan een ambitieuze Toekomstvisie, die de komende tijd beetje bij beetje zichtbaar moet worden. Zonder meer noemenswaardige hoogtepunten. Maar Groeneweg kan eigenlijk net zo blij worden van de kleine dingetjes die er echt toe doen in het leven. "Wat geweldig dat de oudste inwoner van Hagestein met hulp van buren en familie nog gewoon in haar huisje kan blijven wonen."

Burgerinitiatieven

'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'

Groeneweg heeft tijdens de afgelopen jaren als burgemeester vooral genoten op momenten dat er spontaan burgerinitiatieven van de grond kwamen: de Toneelroute waarin hij ook zelf acteerde, de hele reeks van activiteiten in het afgelopen Brederodejaar, de plannen om voormalig kasteeltuin Batenstein nieuw leven in de blazen en de veelbelovende ideeën van stichting Het Groenste Hart. "Maar waar ik misschien nog wel het meest trots op ben is het Everdingse buurtwinkeltje (Winkel & Zo) en de kas op landgoed Everstein. Stichting Vitaal Dorp heeft daar een verwaarloosd stukje boomgaard omgetoverd tot een prachtige moestuin. Daar vinden mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding. Dat vind ik nou echt kwaliteit van leven."

Volgens Groeneweg is het belangrijk dat inwoners en bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van de gemeenschap. "Het mooie is dat het initiatief in Everdingen gewoon is ontstaan vanuit het dorp zelf. Op touw gezet door een enthousiaste groep mensen die het belangrijk vinden dat de vitaliteit van het dorp behouden blijft. Die weten dat het in een gemeenschap uiteindelijk gaat om sociale contacten en hoe mensen met elkaar omgaan."

"Vergeet niet", zegt Groeneweg, "dat dit een initiatief is dat zonder bemoeienis van de gemeente tot stand is gebracht. Het enige waar wij voor moesten zorgen dat we niet te veel in de weg liepen. Strikt genomen past zo'n kas misschien helemaal niet in het bestemmingsplan. Maar stel dat wij dit zouden verbieden: hoe leg je dat uit?"

Groeneweg: "Het gaat er mij om dat mensen de dingen oppakken die ze belangrijk vinden. Dat doen ze in vitale en actieve gemeenschappen als Hagestein en Zijderveld weer anders dan in Everdingen. Niet het kopiëren is het geheim, maar invulling geven aan de wensen van de inwoners door de inwoners van een dorp zelf."

"Bewoners van dorpen en wijken moeten zich bewust zijn dat ze onderdeel zijn van een verhaal dat doorverteld wordt. Of nog anders gezegd: Geen gemeenschap zonder geschiedenis."