• Rond de jaarwisseling pleit CDA-raadslid Jos Vink voor een nieuw elan voor een zelfstandig Lingewaal.
• Rond de jaarwisseling pleit CDA-raadslid Jos Vink voor een nieuw elan voor een zelfstandig Lingewaal. Foto: Dick Aanen

Jos Vink: 'Ik blijf deze fusie onverstandig vinden'

Twijfels over de herindeling

asperen • Die oproep doet CDA-raadslid Jos Vink (33). Betrokken inwoners zijn hard nodig of Lingewaal nu mét Geldermalsen en Neerijnen opgaat in een nieuwe gemeente, of dat de Lingewaalse raad alsnog voor zelfstandigheid kiest. "Denk niet dat als er maar een paar raadsleden uit Herwijnen of Asperen in de gemeenteraad van de fusiegemeente komen de voormalige Lingewaalse kernen dan bovenaan de prioriteitenlijst staan. Maar het liefst zie ik een zelfstandig Lingewaal, want ik blijf deze fusie op dit moment onverstandig vinden."

De inwoner van Asperen zit bijna negen jaar in de raad en stelt vast dat veel raadsleden al erg lang meelopen. Opvolging ontbreekt, diverse politici kijken reikhalzend uit naar hun afscheid. "Dat gebrek aan opvolging is een van redenen waarom de meerderheid van de raad instemde met de fusie." Vink vergelijkt de Lingewaalse politiek met een familiebedrijf dat wanhopig op zoek is naar opvolgers. "Veel raadsleden zitten tien, soms 20 jaar in de politiek: een pittige klus die veel van je vergt. Een enkele fractie heeft het goed voor elkaar met een brede achterban, de meeste partijen doen het werk met een klein clubje en hebben geen opvolgers. Niemand zegt het hardop, maar een deel van de raadsleden is moe en vindt het na jaren 'welletjes'. Heel begrijpelijk. Er leeft in de raad van Lingewaal zeker geen heilig fusievuur, maar we hebben geen mensen om de zaak overeind te houden. Daarom verkopen we ons 'familiebedrijf' zo goed mogelijk en proberen er via de Manifestprojecten het maximale voor de inwoners uit te slepen." Daarom roept Vink op tot nieuw elan. Vraagt inwoners zich in te zetten voor de gemeenschap en lid te worden van politieke partijen. "We hebben veel capabele mensen. Laat die hun schouders eronder zetten en het stokje overnemen. Als dat niet gebeurt, is er geen toekomst voor ons familiebedrijf. Het is een minuut voor twaalf. In maart volgt het definitieve besluit. Dan wordt het herindelingsontwerp voorgelegd aan de drie raden en is er na vaststelling geen weg meer terug."

De nieuwkomers kunnen in de nieuwe gemeente de belangen van Lingewaal verdedigen, maar stiekem hoopt Vink op een verrassende wending. Dit najaar gaf de Lingewaalse raad groen licht voor de herindeling; alleen de CU stemde tegen. Het CDA was lang intern verdeeld, sloot op het laatste moment de rijen en vroeg via een motie de Manifestprojecten bindend vast te leggen voor de nieuwe gemeente. "De afspraak binnen het CDA is: als die projecten ook voor de nieuwe gemeente niet meer terug te draaien zijn, stemmen we in maart voor." Als het puntje bij het paaltje komt, voelt Vink zich gebonden aan deze afspraak. "Een man een man, een woord een woord." Toch knaagt het bij de inwoner van Asperen. Hij wijst op politieke perikelen bij de 'buren' en de problemen met AZC, grondexploitatie en wegenonderhoud. Lingewaal heeft haar zaakjes daarentegen prima op orde en in de raad is de verhouding opperbest. Bovendien kreeg het CDA na het fusiebesluit forse kritiek. "Veel inwoners zijn boos. Men vindt dat we te makkelijk overstag zijn gegaan." En: hoe zeker is het dat het Manifest van Lingewaal inderdaad wordt uitgevoerd? "De motie daarover is aangenomen, maar het blijft een achilleshiel. De nieuwe raad is straks heer en meester. Natuurlijk voelt men zich moreel gebonden aan de afspraken, maar wat als er bezuinigd moet worden? Zolang de contracten niet getekend zijn, bestaat het gevaar dat projecten geschrapt worden." Uitstel van de fusie tot de Manifestprojecten onomkeerbaar zijn, is een optie. Maar diep in zijn hart geeft Vink op dit moment de voorkeur aan een zelfstandig Lingewaal. "Als ik volledig vrij zou zijn, zou ik me tegen de fusie verzetten. Maar: ik ben gebonden aan afspraken. Bovendien zijn we als gemeente de fuik ingezwommen. We kunnen alleen terug als zich zwaarwegende belangen voordoen. Het zou mooi zijn als door dit interview mensen zich aanmelden bij de politieke partijen en zorgen voor een frisse wind. Bij zittende raadsleden neemt het mogelijk de zorg weg dat ze er alleen voor staan en - wie weet - ook hun voorkeur voor een fusie. Met nieuw elan aan de slag voor een zelfstandig Lingewaal? Ja, dat is een heel mooie gedachte."

Dick Aanen/André Bijl