• Robinson en Willem Groenendijk voor winkelcentrum Lijnbaan in Vianen (foto: Astrid Pel).
• Robinson en Willem Groenendijk voor winkelcentrum Lijnbaan in Vianen (foto: Astrid Pel). Foto: Astrid Pel

Hulp voor Roemeense Robinson

vianen • De verkoper van het Straatnieuws, Robinson (39), is al jarenlang een vertrouwd gezicht in winkelcentrum de Lijnbaan in Vianen. Willem Groenendijk kwam met hem in gesprek, zocht hem thuis op en werd geraakt door zijn verhaal.

Het gevolg: Willem wil een actie op touw zetten zodat de Roemeen geopereerd kan worden in Roemenië. Daar is nog ongeveer vierduizend euro voor nodig. Robinson heeft met zijn krantenverkoop ook al flink wat opzij kunnen zetten. Willem: "Robinson is Roemeens EU burger. Hierdoor komt hij niet in aanmerking voor alle zorg die bijvoorbeeld is geregeld voor vluchtelingen in Nederland. Hij moet geopereerd worden aan zijn hart en heeft al veel medicijnen maar die volstaan niet meer. Die medicijnen komen uit Roemenië. Als hij niet snel geopereerd wordt, zal hij zeer waarschijnlijk zijn arm moeten missen.'' Robinson werd een tijdje geleden grauw van kleur en had pijn rond zijn borst. Een vriend bracht hem naar het ziekenhuis en toen bleek dat hij zonder verzekering hier niet veel hoeft te verwachten. Het verkopen van het Straatnieuws wordt door de overheid niet als 'echte baan' gezien en dus is hij niet verzekerd. Hij hoopt dan ook snel ander werk te vinden, maar dat is niet makkelijk.

De meeste mensen verkeren in de veronderstelling dat in Nederland iedereen geholpen wordt die medische zorg nodig heeft. Hoe zit dat dan? De Roemeen legt in gebrekkig Nederlands uit dat hij een ziektekostenverzekering heeft in Roemenië. Daar is het echter zo, dat je de helft van de operatie alsnog zelf moet betalen. Hij is hard aan het sparen, maar het bedrag zal hij zonder hulp niet halen. Zijn drie kinderen en zijn vrouw zijn in Roemenië en voor hun kostwinning is hij hier. Robinson woont in Zuilenstein, in Nieuwegein. Roken en drinken doet hij niet. Enkele dagen geleden heeft een instantie zich gemeld die wellicht kan zorgen dat Robinson in Roemenië weer een bestaan kan opbouwen. Dit contact stelt Willem wat gerust. Willem: "Dit is goed nieuws, want volgens mij hoort hij bij zijn roots en zijn gezin."

De Vianees is op bezoek geweest bij de Roemeen en daar heeft hij in alle rust verschillende gesprekken met hem gevoerd. "Toen ik daar was vielen er wel wat puzzelstukjes op zijn plaats. Via Google Translate heb ik ook wat kernwoorden opgezocht en daarom weet ik dat hij echt hulp nodig heeft.'' Willem doet onderzoek naar hoe hij een rekening voor Robinson kan openen. "Het mooiste zou zijn als deze dan wordt bewaakt door een externe partij,'' legt hij uit. "Dit bedrag kan dan rechtstreeks worden overgemaakt naar zijn zorginstelling.'' Of deze constructie gaat werken is nog onduidelijk.

Staand voor de Jumbo en Albert Heijn stoppen verschillende mensen Robinson wat toe. De meest trouwe 'klanten' geeft hij een persoonlijke kerstkaart met daarin een gedicht. Mensen die Robinson willen helpen, kunnen Willem mailen: willemgroenendijk@kpnmail.nl