• Waterschap Rivierenland maakt zich zorgen over 'verlanding' in de regio.
• Waterschap Rivierenland maakt zich zorgen over 'verlanding' in de regio. Foto: 123rf.com

Te veel sloten gedempt in de regio

regio • Uit routinecontroles van Waterschap Rivierenland blijkt dat het dempen van sloten en verlanding in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden het laatste half jaar sterk is toegenomen. Met name in agrarisch gebied. Het waterschap vindt dit een slechte zaak en zoekt samenwerking met de agrariërs in de regio om dit terug te dringen.

Watergangen erg belangrijk zijn in het beperken van wateroverlast na piekbuien. Waterschap Rivierenland roept daarom boeren op om contact op te nemen als zij plannen hebben voor het dempen van sloten. Daarnaast wijst het waterschap perceeleigenaren op de verplichting om verlanding te voorkomen. Vanwege het belang van sloten voor het watersysteem blijft Waterschap Rivierenland de komende tijd extra alert. Niet alleen in de Alblasserwaard. Ook in de rest van het beheergebied.

Door klimaatverandering worden er de komende jaren meer 'piekbuien' verwacht. De laatste jaren heeft met name het westen van het beheergebied van Waterschap Rivierenland te maken gehad met wateroverlast als gevolg van piekbuien. Om het watersysteem meer klimaatbestendig te maken, neemt het waterschap de nodige maatregelen. Bijvoorbeeld het verbreden van duikers, aanleggen van extra waterberging en baggeren van knelpuntlocaties. Ook houdt het waterschap het watersysteem nauwlettend in de gaten om het huidige waterbergend vermogen van het gebied in stand te houden.

Nu blijkt uit controles dat het dempen van kleinere sloten en verlanding het afgelopen half jaar is toegenomen. Met name in het buitengebied van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het gaat hier meestal om sloten die een zogenaamde c-status hebben. Dit zijn watergangen die wel een rol spelen in de waterhuishouding maar waarvoor geen jaarlijkse onderhoudsplicht bestaat voor perceeleigenaren van aangrenzende percelen.

Dat het dempen en verlanding van kleinere watergangen is toegenomen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is een reden tot zorg, zo meent het waterschap. Bij piekbuien vangen zij regenwater op en zorgen ze voor een goede afwatering. Door demping en verlanding verdwijnt ruimte om regenwater te kunnen bergen. Dit verhoogt de kans op wateroverlast.

Waterschap Rivierenland roept boeren en andere perceeleigenaren op om contact op te nemen met het waterschap als er plannen zijn voor werkzaamheden bij en in sloten. Een sloot dempen is alleen toegestaan onder voorwaarden. Als het wordt toegestaan, moet er vervangend water worden gegraven. Ook worden er eisen gesteld aan de kwaliteit van de grond die gebruikt gaat worden voor de demping . Goed overleg voorkomt onnodige wateroverlast, kosten en handhavingsacties.

q www.waterschaprivierenland.nl