Afbeelding
Foto: aangeleverd

zondag 18 december • Leerdam is dankzij Team 2015 derde geworden in de fairtradewedstrijd van stichting Fairtrade. De prijs werd beschikbaar gesteld voor gemeenten met een actieve fairtradecampagne. Met name de activiteit 'Happen en stappen' van Team 2015 werd geprezen.


Liset Nab presenteerde op de landelijke Fairtradebijeenkomst te Amersfoort op aansprekende wijze een aantal van de door Team2015 georganiseerde activiteiten.
Met name de actie "Happen en stappen" van enige tijd geleden viel zeer in de smaak. Daarnaast werden het scholenproject Heerenlanden en Wilhelminaschool, de grote Fairtradestadsmaaltijd voor bijna 300 deelnemers, en "Heel Leerdam bakt" genoemd.
Leerdam behaalde uiteindelijk een zeer eervolle 3e plaats.
Al de activiteiten van Team2015 zijn er op gericht om de officiële erkenning tot Fairtradegemeente binnen te halen.In een Fairtradegemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven, scholen, kerken en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel door Fairtradeprodukten te gebruiken. Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leven op of onder de armoedegrens.
Team2015 streeft met haar Fairtradecampagne naar meer eerlijke handel. Daardoor krijgen boeren een eerlijke prijs en kan men onder menswaardige omstandigheden werken. De mensen kunnen met hun inkomen zelf eten, huisvesting, scholing, kleding en gezondheidszorg betalen. Belangrijk is ook dat hiermede kinderarbeid en extreem lange werkdagen worden voorkomen.
Er zijn momenteel 71 Fairtradegemeenten terwijl er 128 zeer actief zijn en ook de titel willen verwerven. Team2015 heeft inmiddels de aanvraag hiertoe ingediend en verwacht medio februari 2017 de officiële erkenning.