Plannen moeten zorgen voor meer bezoekers en extra inkomsten

Groen licht voor Marketingplan

leerdam • Alleen de SGP stemde tegen. De PvdA vroeg om een jaarlijkse evaluatie om te kunnen 'sturen'. Die toezegging deed wethouder Wim van der Leij. Bovendien komt er op korte termijn overleg tussen de stuurgroep die de plannen heeft bedacht en de gemeenteraad om antwoord te geven op vragen die er nog leven.

Doel van het Marketingplan is om met alle culturele en toeristische partners een nieuwe toeristische onderneming te bouwen, met onder meer twee vaste medewerkers en vrijwilligers die werken vanuit een promotiehuis - een gemeentelijk toeristenkantoor - in het centrum. Het Plan Versterking Binnenstad richt zich onder meer op de organisatie van evenementen, de versnelling van fysieke ingrepen in de binnenstad – zoals de opknapbeurt van het Reilinghplein – en de verbetering van de kwaliteit van horeca en terrassen. Bovendien komt er een nieuwe stadsmanager en een nieuwe toeristische website. De plannen moeten zorgen voor meer bezoekers, extra inkomsten en extra werkgelegenheid – tenminste 30 fte – in 2019. De internationale Glasmanifestatie 2017 geldt als 'aftrap' voor de plannen. Om dit mogelijk te maken, geeft de gemeente een eenmalige bijdrage van 115.000 euro. Daarna is er jaarlijks 95.000 euro nodig. Insprekers wezen de raad op het nut van de plannen. "Een stadsmanager is onmisbaar in Leerdam", vond LOV-er John Spruijt. "De leegstand neemt van lieverlee toe; de vorige stadsmanager was achter de schermen zeer actief op dit gebied. Hij bewoog ondernemers naar Leerdam te komen." Adrie Kleppe liet weten dat alle betrokkenen vierkant achter het Marketingplan staan. "De vraag is: wat wil de consument, hoe gaan we Leerdam op de kaart zetten? Als we deze plannen uitvoeren, trekken we 20 tot 25% meer toeristen naar Leerdam."

Enthousiast

Namens VHL Lokaal Leerdam was Jan van Santen enthousiast over de plannen. "Er wordt al jaren gesproken over de binnenstad en glas. Het wordt tijd spijkers met koppen te slaan. Leerdam is gebaat bij gezellige terrassen en winkelstraten. We kijken reikhalzend uit naar de resultaten." Ook VVD-voorman André van der Leest stond achter de plannen. "Ik heb een déjà vu gevoel. Maar ik voel ook een grote wil van de ondernemers om er echt wat van te maken. Het is nieuw dat zoveel ondernemers achter de plannen staan." Van der Leest pleitte voor meer reuring op zondag. "We kunnen niet zaterdagavond het licht uitdoen en het pas op maandagmorgen weer aandoen." Al wil de liberale voorman de openstelling van onder meer winkels op zondagen pas na twaalf uur in laten gaan om de kerkgangers niet in de wielen te rijden. CDA-woordvoerder David Golverdingen overstelpte het college met vragen. Hij adviseerde de plannenmakers te focussen op glas. "Bij kaas is er te veel concurrentie. Het is belangrijk dat bezoekers langer in het gebied blijven. Een van de manieren is om ons aan te sluiten bij de nieuwe Hollandse Waterlinie." Golverdingen drong er op aan de inwoners bij de plannen te betrekken. "City-marketing moet door de inwoners worden gedragen."

Maar er waren ook kritische opmerkingen. CU-voorman Harry Wolting vond het merkwaardig dat het college niet met een eigen voorstel kwam. "Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de ondernemers, maar ook van de gemeente. Uw rol gaat verder dan alleen een zak geld geven." Wolting stelde vast dat keuze voor dit model betekent dat er gebroken wordt met de VVV. "Er is geen weg terug." PvdA-fractieleidster Roline den Hartog had - net als de andere woordvoerders - grote waardering voor de betrokkenheid van de ondernemers. "Maar ik heb er moeite mee dat de kosten op het bordje van de gemeente komen. Het gaat om grote bedragen waar we straks weinig over te zeggen hebben. We betalen nu 30.000 euro per jaar, straks bijna een ton. Dat scheelt nogal wat." Ze riep B&W op om bij de plannen ook aan de Leerdammers te denken en wilde invloed bij de uitvoering. "We geloven in het project, maar willen kunnen sturen." SGP-er Matteo de Visser ging akkoord met de aanstelling van een stadsmanager als verbindingsman. Hij had grote moeite met de ontwikkeling van het glastoerisme, omdat de zondagsrust daarmee in het geding komt. Maar ook omdat het voorstel volgens hem realisme mist. De Visser vindt dat er sprake is van een 'voortdurende verblinding door het glas'. "Het geld vloeit weg met onvoldoende resultaat." Wethouder Wim van der Leij is vurig voorstander van de plannen. Hij voelde zich gegriefd door een kritisch artikel in de pers. "Ze moesten me vasthouden. Al is dit wel een reden om door te gaan. We hebben een competente club mensen bij elkaar. Een promotiehuis, de stadsmanager, initiatieven aan de Vlietskant, Meent en het Reilinghplein; alles past in elkaar." Uiteindelijk stemde alleen de SGP tegen. Van der Leij: "We gaan er nu echt iets van maken."

André Bijl