B&W houden vast aan acht koopzondagen

leerdam • Als het aan B&W van Leerdam ligt, wordt het aantal koopzondagen van acht niet naar boven bijgesteld. Dat liet wethouder Wim van der Leij donderdag weten op vragen van VVD-voorman André van der Leest.

De liberale fractieleider wees op het succes van de koopzondag in september, de teleurstelling dat de koopzondag in december niet doorging en de open brief van Sportsworld dat vaststelde dat de huidige regelgeving niet meer van deze tijd is. Volgens dit bedrijf vloeit de broodnodige omzet weg naar concurrenten elders die wél op zondag open mogen. Van der Leest wilde van het college weten of men bereid is om het aantal koopzondagen uit te breiden. Wethouder Van der Leij stelde vast dat de Leerdamse binnen-stadondernemers tot vorig jaar nooit gebruik wilden maken van de beschikbare koopzondagen. "Dit jaar is er één koopzondag gehouden, volgend jaar wil men vier koopzondagen in combinatie met een evenement. Laten we eerst die ontwikkelingen afwachten."

"En als de ondernemers het nu echt heel belangrijk vinden", was Van der Leest benieuwd. Maar ook dan is de wethouder niet van plan het beleid te veranderen. Van der Leij: "In het coalitieakkoord is afgesproken dat we vasthouden aan maximaal acht koopzondagen. Daar wil ik me tot de vorming van de gemeente Vijfheerenlanden graag aan houden."

Maar Van der Leest wil juist met het oog op die herindeling tijdig over de koopzondagen praten. Dat was weer tegen het zere been van SGP-leider Matteo de Visser. "Ik verbaas me dat de VVD het raadsprogramma ter discussie stelt. Er zijn hierover duidelijke afspraken gemaakt", aldus De Visser die de VVD vroeg dit onderwerp niet meer aan de orde te stellen. "Dat zorgt alleen maar voor onrust." Bovendien benadrukte De Visser dat er in Zederik – de andere fusiepartner – helemaal geen behoefte aan een koopzondag bestaat. Van der Leest was niet bepaald onder de indruk van de SGP-bijdrage: "De SGP kijkt liever naar het verleden dan naar de toekomst. Het is goed vroegtijdig over deze kwestie te spreken." Overigens liet Jan van Santen (VHL Lokaal) weten dat zijn fractie niet tegen de koopzondag is.