• Veel reuring dit voorjaar tijdens de koopavond in Leerdam Centrum.
• Veel reuring dit voorjaar tijdens de koopavond in Leerdam Centrum. Foto: Nico van Ganzewinkel

Verschil van inzicht over koopavond en openingstijden

Gemengde gevoelens over koopavond

leerdam • De ene middenstander is enthousiast over de vrijdagse koopavond in het centrum en houdt bij hoog en laag vol dat uitgerekend op die avond er flink verkocht wordt. Anderen noemen het 'een drama'. Dat bleek vorige week tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Leerdamse Ondernemersvereniging (LOV). Begin dit jaar werd een Happy Hour aangekondigd om met spectaculaire aanbiedingen, activiteiten, sfeer en beleving de zieltogende koopavond nieuw leven in te blazen. Inmiddels moet worden vastgesteld dat die poging gedeeltelijk in schoonheid is gestorven.

"Het is vreselijk, ronduit een drama", zeggen sommige winkeliers. "Dat heeft niets met de inspanningen van de LOV te maken, de koopavond is gewoon op zijn retour. Overal. Die avond komt uit de tijd dat werknemers hun loon wekelijks kregen uitbetaald. Daar werd door winkeliers via de koopavond handig op ingespeeld." Maar er klinken ook andere geluiden. "Het hangt van de branche af. Bij ons komen man en vrouw juist samen voor de aanschaf van een t.v. of wasmachine. Wij hebben wel degelijk baat bij de koopavond." Een ander: "Het wordt misschien minder druk op vrijdagavond, maar de mensen komen wél doelgerichter. De besteding per klant gaat omhoog." Sommigen proberen hun collega's op te roepen om uit solidariteit open te blijven. "Doe het voor elkaar. Die donkere etalages zijn niet aantrekkelijk. Straks kunnen we allemaal sluiten." Een ander: "Een mooi verhaal, maar jij betaalt mijn kosten niet." Zijn collega: "Maar omdat jij dicht bent, komen de mensen niet meer." Die ander weer: "Ze komen so wie so niet meer, de koopavond is uit de tijd."

Alternatieven

Er wordt gekeken naar alternatieven: de donderdagavond als koopavond, alleen de eerste en laatste vrijdag van de maand, een koopavond tot half acht of acht uur, meerdere avonden een uur langer open of misschien gewoon op maandagmorgen open. De winkeliers komen er niet uit, worden het evenmin eens over uniforme openings- en sluitingstijden op gewone dagen. De een gaat 's morgens eerder open dan de ander, sommigen gaan 's middags al om vijf uur of half zes dicht. "We hebben geturfd: na vijf uur komt er geen anderhalve kip meer." Een ander: "Maar dat zorgt er wel voor dat klanten 's middags na vijf uur de stad niet meer ingaan. Ze weten niet waar ze aan toe zijn als de helft van de winkels dicht is." Een collega: "We kunnen toch niet steeds vaker dicht gaan. Dan worden we een spookstad. Je moet klanten gelegenheid geven naar je winkel te komen. Laten we allemaal 'gewoon' om zes uur sluiten, dat zorgt voor duidelijkheid."

De wensen verschillen zo per ondernemer en per branche dat de LOV – om wanorde te voorkomen - voorstelt het maar te houden zoals het is. Als in de toekomst blijkt dat de meerderheid van de ondernemers een andere invulling van de koopavond wil, wordt het beleid gewijzigd. John Spruijt: "We adviseren nu om van 9:00-18:00 uur open te zijn en de koopavond op vrijdag tot 21:00 uur te houden. Iedereen moet bepalen hoe hij of zijn het precies invult, als het voor de klant maar duidelijk is wie wanneer open is."

André Bijl