VVD: 'Utrecht doet vaag over risico's bij fusie'

leerdam/zederik • De VVD in Zuid-Holland is onaangenaam verrast door het voorstel dat de provincie Utrecht heeft geschreven over een herindeling van de Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik en het Utrechtse Vianen. In het voorstel ontbreekt volgens de VVD belangrijke informatie voor de inwoners. "We hadden meer verwacht van Utrecht."

Uit een analyse van de provincie Zuid-Holland bleek deze zomer dat het voor de inwoners het best zou zijn als de nieuwe gemeente in Zuid-Holland zou komen te liggen. "Maar die analyse en andere commentaren ontbreken in dit ontwerp", zegt VVD-Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn. "Het lijkt meer op een enthousiast persbericht dan op een goed afgewogen oordeel. Wij hadden meer verwacht van Utrecht."


Financiële risico's

Het is volgens Van Dobben de Bruijn nog maar de vraag of een herindeling überhaupt in het belang is van de inwoners van Leerdam en Zederik: "Het lijkt erop dat een fusie met de gemeente Vianen financiële risico's met zich meebrengt, ook voor de inwoners van Leerdam en Zederik. Dat is belangrijke informatie aan de vooravond van een herindeling, maar Utrecht is er vaag over."

De VVD van Zuid-Holland vindt dat de inwoners van Leerdam en Zederik recht hebben op volledige openheid uit Utrecht. Van Dobben de Bruijn: "Utrecht organiseert nu informatieavonden waarvoor mensen zich van tevoren moeten aanmelden. Dat is echt onvoldoende. Als het daarbij blijft, dan moet Zuid-Holland de informatie zelf maar gaan verspreiden."

De zorgen van de VVD over het voorstel van Utrecht en de informatievoorziening worden gedeeld door de Zuid-Hollandse Statenfracties van SP, CDA, D66, SGP/ChristenUnie, GroenLinks, 50Plus en de PvdD.