Breed draagvlak voor Lingewaalse projecten

lingewaal • De gemeenteraad van Lingewaal beslist donderdag over vier belangrijke projecten.

Het gaat om nieuwbouw van een brede school op de locatie De Open Poort in Asperen, nieuwbouw van een brede school op de locatie dichtbij het multifunctionele activiteitencentrum in Heukelum, nieuwbouw van een uitgebreide gymzaal op de huidige locatie naast het dorpshuis in Herwijnen en nieuwbouw van cbs De Hoeksteen op de locatie bij dorpshuis De Lindehof in Spijk. In 2015 heeft de raad al besloten om deze vier projecten uit het uitvoeringsprogramma Manifest 2015-2020 versneld uit te voeren. Voor alle projecten zijn dit jaar haalbaarheidsstudies uitgevoerd. Dat is gebeurd in nauw overleg met (toekomstige) gebruikers en betrokkenen.

In Asperen heeft nieuwbouw van een brede school de voorkeur boven renovatie, verduurzaming en uitbreiding van de huidige cbs De Open Poort of obs De Zandheuvel. De huidige locatie van de Open Poort wordt gezien als de meest optimale locatie voor nieuwbouw. Het ligt immers midden in Asperen en er is conform het bestemmingsplan een mogelijkheid om in twee lagen te bouwen.

Ook in Heukelum bestaat een voorkeur voor nieuwbouw van een brede school inclusief gymzaal, in de directe nabijheid van het Multifunctionele Activiteitencentrum. Belangrijk pluspunt van deze keuze is dat er voldoende ruimte overblijft voor een speelplaats. Ook kan de mfa prima worden ingezet voor dubbelgebruik. Volgens het college is dat efficiënt en komt dat de exploitatie van deze accommodatie ten goede.

Hogere gymzaal

In Herwijnen is een grote voorkeur voor nieuwbouw van een grotere en hogere gymzaal bij het dorpshuis De Poort. "Deze variant biedt de sportverenigingen de mogelijkheid wedstrijden te organiseren en medegebruik vanuit naburige kernen mogelijk te maken", aldus het raadsvoorstel.

In Spijk is gekozen voor nieuwbouw van cbs De Hoeksteen bij dorpshuis De Lindehof. Twee basisvoorzieningen worden geclusterd in het hart van het dorp, waardoor de levendigheid en de zichtbaarheid zal toenemen. Er is door de betrokkenen uit Spijk overigens nadrukkelijk niet gekozen voor een 'gemengd' gebouw.

Als de raad donderdag instemt met de voorkeursvarianten zullen de projecten nader worden uitgewerkt in definitieve plannen.