Vanaf 2018 één gezamenlijke uitvoeringsorganisatie

Ambtenaren VHL onder één paraplu

vijfheerenlanden • De precieze vormgeving werd vorige week woensdag bekrachtigd door het Vijfheerenlandenberaad.

Alle huidige medewerkers van de drie gemeenten komen in dienst van een uitvoeringsorganisatie, een zogenaamde bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO). Formeel zijn er in deze constructie nog drie opdrachtgevers, maar de aansturing gebeurt door één directeur (vergelijkbaar met gemeentesecretaris). De drie gemeenten blijven bestaan en de bestuursorganen van de gemeenten houden hun eigen bevoegdheden. Wel gaan de drie colleges van b&w samen vergaderen. De beleidsvoorbereiding in de drie afzonderlijke gemeenten wordt getemporiseerd.

Tot 2018 worden geen nieuwe medewerkers in vaste dienst genomen. Wel worden de huidige tijdelijke contracten vanaf die datum zoveel mogelijk in vaste contracten omgezet. Voorlopig blijven de ambtenaren gewoon werken vanuit de drie huidige gemeentehuizen. De organisatie wordt zodanig ingericht dat zoveel mogelijk vanuit één Vijfheerenlandenbelang en bestuurlijke inzet kan worden geopereerd 'als ware het reeds één gemeente'.

Gesteggel

De fracties in het Vijfheerenlandenberaad waren in meerderheid tevreden met de gekozen constructie. Huib Zevenhuizen (VVD) benadrukte in zijn bijdrage dat de drie gemeenten het eigenlijk al vanaf 2014 eens zijn over een bestuurlijke fusie. Hij had zich dan ook gestoord aan het gesteggel tussen de provincies Zuid-Holland en Utrecht, waardoor de gewenste fusiedatum van 2018 met een jaar wordt verlengd. "Dat jaar uitstel mag er niet toe leiden dat we het rustiger aan gaan doen. Ons uitgangspunt is: aanpakken en doorgaan."

Harry Wolting (ChristenUnie) sprak in gelijke termen. "Beter korte en felle pijn dan zeurende en etterende pijn." De SGP was positief-kritisch. Volgens Matteo Visser (SGP) moet er vaart worden gehouden in het fusieproces. Tegelijkertijd stelde hij vast dat de ondernemingsraad nog wel een aantal leeuwen en beren op de weg ziet.

Joop van Montfoort (PvdA) ziet voordelen in een ambtelijke fusie, omdat het jaar voor de bestuurlijke fusiedatum kan worden gebruikt om de kinderziektes in de samenwerking eruit te halen. Maks van Middelkoop (CDA) benadrukte in zijn bijdrage dat de instemming van het Vijfheerenlandenberaad alleen nog maar een voorlopig karakter heeft. "Het gaat mij wat ver om het besluit nu al definitief te nemen, zonder dat we weten wat de rechtpositionele, bestuurlijk-juridische en fiscale consequenties zijn van zo'n BVO. We zijn niet de eerste gemeente die dit doen, dus het moet mogelijk zijn om die informatie boven water te krijgen."

Tegengeluid

Een tegengeluid kwam uit de mond van Wim van Dijk (Vijfheerenlanden Lokaal). Hij hikt aan tegen de kosten van het optuigen van zo'n tijdelijke organisatie. Ook zal deze BVO-'entiteit' volgens Van Dijk een extra tijdsdruk met zich meebrengen voor het personeel. "Wij vinden dat dit niet kan." Het personeel van Zederik en Leerdam hebben volgens Van Dijk al laten weten daar ongerust over te zijn. Overigens ging de fractie van Vijfheerenlanden Lokaal uiteindelijk wel akkoord, omdat tijdens de discussie duidelijk werd dat het om een voorlopige instemming gaat.


Dick Aanen