• De laatste vijf fairtrade bedrijven zijn bijgeschreven.
• De laatste vijf fairtrade bedrijven zijn bijgeschreven. Foto: aangeleverd

Erkenning laatste fairtrade-bedrijven

leerdam • Team 2015 Leerdam heeft maandag faitrade-awards uitgereikt aan het bridgemuseum, de MCD, Take a Break, Cochius Keuken en Interfoot. Volgende stap is de titel Fairtrade Gemeente. Die hoopt Team 2015 op 16 februari 2017 in ontvangst te nemen.

Team 2015 houdt zich bezig met de global goals waaronder duurzaamheid, armoedebestrijding, eerlijke handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de afgelopen jaren zijn vele activiteiten georganiseerd waaronder de millenniummarkt, de stadsmaaltijd, happen en stappen, het schoolontbijt en het glazen huis.

"We hebben ons tot doel gesteld om per februari 2017 van Leerdam een fairtrade gemeente te maken. We zijn er nu drie jaar mee bezig en hebben ons doel bijna bereikt", vertelt Liset Nab, de coördinator van de werkgroep Fairtrade van Team 2015. De aanvraag wordt momenteel getoetst door de landelijke jury.

Op 16 februari wordt er een fairtade-debat georganiseerd met de gemeenteraad, scholen, winkels, bedrijven en organisatie. Ook zal de organisatie Max Havelaar deze avond aanwezig zijn.

Maar voordat het zover is, zijn de laatste fairtrade-bedrijven officieel erkend. Burgemeester Tjerk Bruinsma en wethouder Wim van der Leij ontvingen maandag op het stadskantoor Wesll Deckers van het Bridgemuseum, Kim de Jong en Gusta Jacobs van Take a Break, Ed Smit van Cochius Keuken en Maarten Kroon van Interfoot. De MCD kon er niet bij zijn.

Team 2015 is overigens zelf één van de drie genomineerden voor een landelijke titel, met de actie Happen & Stappen. Op 15 december wordt tijdens de landelijke fairtrade-bijeenkomst de winnaar bekend gemaakt.