• De genomineerden voor de Stadsrechtenprijs.
• De genomineerden voor de Stadsrechtenprijs. Foto: aangeleverd

Drie genomineerden stellen zich voor

leerdam • Begin volgend jaar zal de Stadsrechtenprijs van Leerdam voor de zevende keer worden uitgereikt. Maandag presenteerden de drie genomineerden zich op het stadskantoor van Leerdam aan de jury middels een pitch.

Bart Bruggeman, wethouder en juryvoorzitter, opende de middag en meldde dat de Stadsrechtenprijs dit jaar ook kon worden toegekend aan al langer bestaande organisaties. Dit in tegenstelling tot de jaren daarvoor, waarin zowel de organisatie als het initiatief 'nieuw' moesten zijn. Door die verandering kreeg de jury een stuk meer aanmeldingen binnen, waaruit drie nominaties voortvloeiden, te weten; de voorstelling 'Erich und du', 'Jeugd Actief Leerdam' en 'Bolderservice'.

De initiatiefnemers van de voorstelling 'Erich und du' mochten het spits afbijten en deden dat vol overgave. Op indrukwekkende wijze vertelden zij kort het waargebeurde verhaal van een Leerdamse familie die halverwege de oorlog in contact kwam met Erich, een Duitse soldaat. Het idee van de voorstelling is ontstaan aan de hand van het oorlogsmonument in Leerdam. Daarop prijken vijftig namen van Leerdammers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Na de goede reacties op 'Erich und du' stellen de initiatiefnemers zich nu ten doel om de komende jaren de verhalen achter die namen te gaan vertellen.

Na deze aangrijpende vertelling was het even omschakelen naar de volgende pitch, namelijk die van Jeugd Actief Leerdam, maar die verscheidenheid in initiatieven geeft de Stadsrechtenprijs misschien juist wel zijn charme.

Jeugd Actief Leerdam zet zich al tientallen jaren in voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud. Met twee koffers als rekwisieten legden de initiatiefnemers bevlogen uit wat de activiteiten zijn die Jeugd Actief organiseert. Dat varieert van het organiseren van een zogeheten timmerdorp tot een kinderkookcafé. Niets is Jeugd Actief te gek, als het maar in het teken staat van de twee koffers: plezier en inhoud. Er is al een aantal ideeën voor de toekomst, waaronder het instuderen van een musical die in 2018 zal worden uitgevoerd.

De derde en laatste genomineerde was 'Bolderservice', wat opgezet is door ASVZ-locatie de Lingebolder in Leerdam. Twee keer per dag gaan cliënten met een verstandelijke beperking de stad in om daar glas, blik, plastic, kaarsenresten en kleding op te halen. Daardoor laat Lingebolder zich zien in de stad, wat volgens de initiatiefnemers belangrijk is om de verbinding met de maatschappij aan te gaan.

Hoewel de jury maandag na de pitches al besloten heeft wie zich de Stadsrechtenprijs mag toe-eigenen, moeten de genomineerden toch nog tot 9 januari in spanning afwachten. Dan wordt tijdens de Nieuwsreceptie in de Glasblazerij de winnaar bekend gemaakt.

Martin van Hemert