Lichtjesavond Leerdam, respectvol en emotioneel
Lichtjesavond Leerdam, respectvol en emotioneel Foto: Nico van Ganzewinkel

Lichtjesavond: 'emotioneel en indrukwekkend'

leerdam • De tweede Lichtjesavond in Leerdam trok donderdag zo'n 750 bezoekers naar de Algemene Begraafplaats aan de Tiendweg. Het werd een indrukwekkend gebeuren. De Lichtjesavond werd geopend in gebouw Rehoboth dat tot de laatste plaats toe bezet was. Nog voor de officiële opening knopen mensen gesprekken aan. "Goed dat dit georganiseerd wordt, zo voor Kerst is het een mooi moment van herinnering." Een ander: "Het is al lang geleden, maar ik mis hem nog elke dag." Of: "De wond is nog vers, dit helpt een beetje mee aan de verwerking." Er zijn veel ouderen, maar ook jongeren laten zich zien, waaronder diverse kinderen. Laatkomers zoeken een plekje tegen de muur of op een trap.

Dan klinkt er muziek: 'Blijf bij mij Heer'. Mensen neuriën zachtjes mee. Ben de Weerd, uitvaartleider van de LBV, opent de bijeenkomst. "Vanavond brengt het verlangen om onze dierbaren te herdenken ons bij elkaar. Want: ik ben je niet vergeten, je naam wordt nog altijd genoemd. Die naam blijft in onze gedachten." Kaarsen worden aangestoken, ze staan symbool voor verdriet, moed, herinnering en liefde. "We houden van je, we gedenken je, we herinneren je." Het mannenkoor zingt: 'Nader mijn God tot U'. Het ontroert: zakdoekjes komen tevoorschijn. Loco-burgemeester Teus Meijdam wijst erop dat in deze donkere dagen voor Kerst het gemis van een geliefde extra wordt gevoeld. "Niet samen om de tafel, niet samen terugblikken op alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Door hier in verbondenheid te herdenken, vinden we steun en troost bij elkaar." Waarna Meijdam afsluit met een strofe uit een gedicht van Hanna Lam: 'De mensen van voorbij, Zij blijven met ons leven, De mensen van voorbij, Zij zijn met ons verweven, In liefde, in verhalen, Die wij zo graag herhalen, In bloemengeuren, in een lied, Dat opklinkt uit verdriet.'

Opnieuw muziek, nu van het koperensemble van Kunst, Liefde en Vriendschap. Gevolgd door dia's. Daarna is er een minuut stilte en wordt The Last Post gespeeld. Dan maakt het gezelschap zich op om naar de begraafplaats te gaan. Ben de Weerd: "Bij gedenken hoort ook het licht, het gaat om mensen die iets voor ons betekend hebben. Lichtstralen in een donkere tijd." En ook: "Deel de dingen met elkaar. We komen allemaal voor hetzelfde." Buiten is het gaan regenen, maar dat deert niet. Vuren, toortsen en kaarsen verlichten de begraafplaats. Er zijn kraampjes, hier en daar klinkt gezang. Mensen gaan in het schemerduister op weg naar hun dierbaren. "Kom, we gaan een lichtje bij opa zetten."

Ben de Weerd werd na afloop van de Lichtjesavond overstelpt met positieve reacties. "Het blijkt dat mensen behoefte hebben om in ieder geval een keer per jaar zo'n avond met familie en vrienden mee te maken in een sfeervolle omgeving. Hele gezinnen zijn gekomen, ook waren er veel kinderen onder de tien jaar aanwezig. De mensen bleven lang op de begraafplaats en er werd veel gebruik gemaakt van de vormen van symboliek. Het is fijn dat we zo met elkaar een invulling kunnen geven aan de wens die er bestaat om te gedenken. Ik hoop oprecht dat de Lichtjesavond een traditie wordt. Het geeft mij en alle vrijwilligers voldoening dit te mogen doen voor de mensen uit Leerdam en omgeving. Zonder al die vrijwilligers zouden we dit nooit kunnen organiseren. Deze avond voorziet duidelijk in een behoefte en moet een vervolg krijgen."