Drie van de vijf organisatoren, v.l.n.r. Jacco Versluis, Arjan Sterk, Jesse van Ekeren.
Drie van de vijf organisatoren, v.l.n.r. Jacco Versluis, Arjan Sterk, Jesse van Ekeren. Foto: Jeroen de Bruin

Nieuwjaarsloop wordt WinterFireRun

vuren • De traditionele nieuwjaarsloop van vv Vuren heet voortaan de 'Run2Day WinterFireRun'. De wedstrijd wint sinds 2014 steeds meer aan populariteit.

"Vorig jaar hadden we al 233 deelnemers, waaronder een paar snelle atleten", zegt organisator Jesse van Ekeren. "En dit jaar hopen we op 300 deelnemers. Om de wedstrijd nog aantrekkelijker te maken, is de hoofdafstand nu tien kilometer. Lopers vinden dat heel prettig."

Winterstop

De hardloopwedstrijd op zaterdag 7 januari wordt voor de 27e keer gehouden. Van Ekeren: "Onze toenmalige trainer Herman Smits is er in 1991 mee begonnen. Hij stelde de wedstrijd verplicht voor de spelers van het eerste. Het was voor hen een mooie stimulans om ook in de winterstop actief te blijven trainen."

Daarmee werd een traditie geboren. Want sindsdien wordt de wedstrijd steevast gehouden op de eerste zaterdag van het jaar, weer of geen weer. Het parcours met start en finish bij de voetbalkantine voerde altijd door het poldergebied en over de Waaldijk, met de Zeiving en Fort Vuren als keerpunt.

De wedstrijd stond elk jaar steevast op de agenda, maar het aantal deelnemers was bescheiden. In 2014 begon dat te veranderen. Dat was vooral te danken aan het enthousiasme van Arjan Sterk, die vanwege een hinderlijke knieblessure niet meer inzetbaar was voor zijn voetbalclub. "Maar hardlopen ging nog prima. Ik heb de organisatie op me genomen en heel veel baat gehad bij de gedetailleerde draaiboeken van onze vroegere masseur Gerard van Brakel. Om de loop bekendheid te geven, heb ik vooral heel veel gebruik gemaakt van Facebook. En verder heb ik contact gezocht met mensen van atletiekvereniging Typhoon en de Gorcumse hardloopwinkel Run2Day. Het groeiende aantal deelnemers is een enorme stimulans om de organisatie van de wedstrijd verder te professionaliseren."

Naast Jesse van Ekeren en Arjan Sterk bestaat het vaste organisatieteam dit jaar uit Annemarie Schijf, Jolanda van der Vliet, Jacco Versluis en Jeroen van Wijngaarden. Daarnaast worden op de dag zelf nog zo'n twintig extra vrijwilligers ingezet. Arjan heeft dit jaar veel energie gestopt in het exact bepalen van het nieuwe parcours. Na de start op het voetbalveld lopen de deelnemers eerst een klein rondje en daarna een groot rondje, over de Graaf Reinaldweg tot aan de Zeiving en Fort Vuren en vervolgens terug via de Waaldijk. "We maken dit jaar gebruik van de elektrische klok en het tijdregistratiesysteem van Typhoon."

Naast de hoofdafstand van 10 kilometer kunnen deelnemers ook kiezen uit een 4,8 kilometer en de gratis Attema Kidsloop. De start is om 12:10 uur. Na afloop van de hardloopwedstrijd is er voor iedereen weer een kop erwtensoep. Inschrijven is mogelijk tot dinsdag 3 januari via www.inschrijven.nl