• Joell Papilaja is op weg naar zijn eerste goal van de middag.
• Joell Papilaja is op weg naar zijn eerste goal van de middag. Foto: Jeroen de Bruin

Belangrijke punten in degradatiekraker tegen Hardinxveld

Heukelum wint bedroevend duel

heukelum • Het duel tussen Heukelum en Hardinxveld was vooraf een duidelijk degradatieduel en de wedstrijd ontsteeg die kwalificatie ook geen moment. In een bedroevende vertoning pakte Heukelum de volle buit: 2-0.

Twee momenten van aanvalsduo Tim Schwebke en Joell Papilaja waren voldoende voor de winst. Beide keren deed Schwebke het voorbereidende werk en rondde Joell Papilaja af. De doelpunten vielen overigens al in de eerste helft waarin die twee treffers ongeveer het enige was wat bij Heukelum goed ging. "We hebben wel eens slecht gespeeld, maar onze eerste helft vandaag sloeg alles", was het oordeel van trainer Marco Verbeek. Ook doelpuntenmaker Papilaja was duidelijk: "De eerste helft was dramatisch. We speelden extreem slordig. Gelukkig zijn twee goede uitvallen vandaag genoeg. Na rust kwamen we wel onder druk, maar de laatste weken hebben we het verdedigend heel aardig op orde." Hardinxveld was optisch de betere ploeg, maar liet net als Heukelum zien waarom het onderin de 2e klasse F bungelt. Tot 'de zestien' was het aardig, maar kansen wisten de gasten ook niet te creëren. "We deden veel te weinig met het balbezit. De eindpass kwam er telkens niet", zei Hardinxveld-trainer Arjan de Vries, de voorgaande drie seizoenen nog in dienst bij Heukelum.

Kansloos

Heukelum maakte daarmee het verschil. Bij twee spaarzame momenten voor het doel was Papilaja scherp. Eerst stuurde Schwebke hem diep richting het doel. Papilaja liet Hardinxveld-doelman Marc Koning met een bekeken schuiver kansloos. Vlak voor rust viel ook nog de voor de gasten ongelukkige 2-0. Een schot van Schwebke eindigde via een verdediger op de lat. Papilaja kopte de rebound raak. Het vlagsignaal werd door de Papendrechtse scheidsrechter Cees van Hoogdalem niet gehonoreerd. Hardinxveld was weliswaar een aantal keren gevaarlijk bij het Heukelumse doel, maar echt schotvaardig bleek de ploeg niet. Richard Zwakhals kwam al vroeg in de wedstrijd een teenlengte te kort. Niels Nomen, halverwege gewisseld, schoot uit de draai in de handen van doelman Yoerik van 't Pad.

Penalty

Na rust gebeurde er amper meer iets. Hardinxveld had nog een uur kunnen voetballen, maar scoren zou de ploeg niet meer doen. Zeker niet omdat Van 't Pad een puike wedstrijd keepte. Tien minuten voor tijd had de ploeg een goede kans moeten krijgen, maar een overtreding van Pascal van der Vegt op Umut Takac werd tot verbazing van alle aanwezigen niet met een penalty bestraft. Ook Heukelum kon na rust aanvallend weinig uitrichten. Alleen Mats van Os kreeg na een aardige aanval nog een goede kans, maar hij schoot naast.

Moeilijk

"Die 2-0 bij rust was niet verdiend, maar het was wel de realiteit", zei De Vries, die in de rust wegens aanmerkingen door de scheidsrechter werd weg gestuurd en na rust achter de omheining moest plaatsnemen. "Zowel voorop als achterin was het vandaag niet goed genoeg. De steekballen kwamen niet. We wonnen de duels rond de spits niet en de spits kwam niet bij de keeper. We kregen de ballen niet op de plek waar je ze wil hebben om gevaarlijk te worden. We gaan het dit seizoen heel moeilijk krijgen. Komende week tegen Brederodes willen we nog een keer vlammen en in de winterstop moeten we op het trainingskamp in Spanje zorgen dat we de boel scherp krijgen voor de tweede seizoenshelft."

Verbeek kon in ieder geval nog blij zijn met het resultaat. "We staan er nog steeds niet rooskleurig voor, maar hebben uit de laatste acht wedstrijden wel twaalf punten gepakt en dat is prima. En zo'n wedstrijd als vandaag kan een keer gebeuren. Tegen BLC speelden we dit seizoen bijvoorbeeld heel goed en krijgen wel acht kansen. Die wedstrijd verliezen we dan. Aan het eind van de rit heb je een keer geluk en een keer pech. Vandaag zat het bij ons niet tegen. Als we volgende week ook nog van Wilhelmina'26 weten te winnen, gaan we nog meedoen voor de tweede periode", knipoogde Verbeek.

Maarten van Hoogevest