Woonlasten drie gemeenten worden geharmoniseerd.

Herindeling positief voor woonlasten

leerdam • Dat blijkt uit de financiële paragraaf van het herindelingsontwerp, dat vorige week door Gedeputeerde Staten van Utrecht is gepresenteerd.

Bij de totstandkoming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden moeten ook de gemeentelijke woonlasten worden geharmoniseerd. Vooral de inwoners van Leerdam zullen daarvan profiteren. De Glasstad is qua woonlasten nu nog één van de duurste gemeenten in Nederland. De gemeentelijke woonlasten voor een gemiddelde woning van 209.000 euro komen dit jaar uit op 852 euro. In slechts veertig gemeenten in ons land zijn de woonlasten hoger.

Na de herindeling in 2019 gaan de gemeentelijke woonlasten voor een gemiddelde woning in elk geval met zo'n 60 euro omlaag. Volgens een eerste berekening van de provincie gaan de woonlasten voor de Vianezen juist omhoog. van 738 nu naar 791 euro straks. Vooral de stijging van ozb (plus 25 procent) is fors. Dat wordt voor een deel weer gecompenseerd door de reinigingsrechten en de afvalstoffenheffing. Ook inwoners van Zederik gaan meer betalen, maar de stijging is minder ingrijpend.

Huidige begrotingen

Volgens wethouder Leendert Wijnmaalen van Vianen zijn de rekensommetjes gebaseerd op de huidige drie begrotingen van de afzonderlijke gemeenten. "Maar voor de nieuwe gemeente moeten alle uitgangspunten van het beleid nog bepaald worden. En er treden schaaleffecten op die wellicht een positief effect op de begroting hebben. Zover zijn we nog niet. We zullen eerst veel zaken moeten inventariseren. Pas dan kunnen we zeggen wat het effect wordt op de woonlasten."

Het herindelingsontwerp was na alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren niet meer zo heel erg verrassend. De nieuwe gemeente komt te liggen in de provincie Utrecht.

De nieuwe gemeente heeft een goede financiële uitgangspositie, oordelen GS van Utrecht. De algemene uitkering zal structureel met zo'n 600.000 euro dalen. Daar staat tegenover dat structurele kosten zullen afnemen als gevolg van lagere bestuurskosten en efficiencyvoordelen. De gemeente krijgt wel te maken met veel extra kosten, die zonder herindeling niet gemaakt hadden hoeven te worden. De zogenaamde frictiekosten. De nieuwe gemeente krijgt als compensatie voor deze gemaakte kosten een incidentele vergoeding van 11,3 miljoen euro van het Rijk. "Er wordt geen rekening gehouden met wijzigingen van provinciale en regionale grenzen."

Financieel toezicht

De drie gemeenten staan inmiddels onder financieel toezicht van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. "Dit houdt in dat goedkeuring aan besluiten kan worden onthouden, als een besluit van een op te heffen gemeente - naar het oordeel van het college van GS - in strijd is met het financiële belang van de nieuw te vormen gemeente." Reguliere ontwikkelingen in de bij de herindeling betrokken gemeenten zullen niet worden geblokkeerd, aldus het college.

Ter inzage

Het herindelingsontwerp ligt van 1 december 2016 tot en met 26 januari 2017 ter inzage op het provinciehuis en de drie gemeentehuizen. Ook is het herindelingsontwerp digitaal te bekijken bij het onderwerp gemeentelijke herindelingen. Een ieder kan gedurende deze periode een zienswijze op het herindelingsontwerp indienen bij Gedeputeerde Staten van Utrecht.