• Kinderen mogen gratis gebruik maken van de ijsbaan.
• Kinderen mogen gratis gebruik maken van de ijsbaan. Foto: aangeleverd

Fair dit jaar groter, maar compacter opgezet

Arrenslee en ijsbaan op het landgoed

beesd • Natuurlijk heerst er volop bedrijvigheid zo kort voor de start van het evenement. Maar dit keer is de sfeer dubbel. Vorige week dinsdag overleed Catharina barones Van Verschuer. "De fair gaat wel door, dat had mevrouw van Verschuer zeker gewild voor het behoud van het landgoed", zegt Rosaline Niemeijer-Kleppe, één van de organisatorische duizendpoten achter de fairs op Mariënwaerdt. Ook de rondleidingen door het landhuis, waar de barones woonde, gaan door, maar het huis zal minder uitbundig aangekleed zijn.

Ondanks de bedrukte sfeer vertelt Rosaline bevlogen over de kerstfair. "Mensen een leuke dag uit bezorgen en tegelijk inkomsten genereren voor de instandhouding van het landgoed. Daar doen we het voor."

Dat is niet een kwestie van een draaiboek uit de kast trekken. "We proberen steeds weer met nieuwe ideeën te komen. Dit jaar is de fair groter, maar ook compacter opgezet. Het centrale terrein wordt nu de ring waar tijdens de landgoedfair de parade wordt gehouden. Daar komen nu onder andere foodtrucks en vuurplaatsen."

Extra leuk nieuws is dat er een echte ijsbaan verrijst. "Dat vergt heel wat voorbereiding. En tijdens de fair zelf wordt er 's nachts steeds een laagje nieuw ijs aangemaakt. Overdag wordt de baan drie keer geschraapt."

Het zijn zo de beslommeringen achter de schermen, die ervoor zorgen dat de bezoeker zich vanaf morgen in winterwonderland waant. Kinderen tot twaalf jaar kunnen zich met eigen schaatsen gratis vermaken op de openluchtbaan van driehonderd vierkante meter. Schaatsen huren kan ook. Op zaterdag wordt een demo schoonrijden in klederdracht gegeven en op zondag geeft schaatsvereniging Vijfheerenlanden een workshop.

Voor jonge bezoekers is er verder een speurtocht, koekjesworkshops en verhalenvertellers. Een ritje met de arrenslee is voor alle leeftijden een leuke belevenis. Aan de mannen is speciaal gedacht met een workshop met een rookoven - naast de gangbare workshops waarin kerstdecoraties geknutseld kunnen worden.

Natuurlijk bieden de ruim 150 standhouders ook volop kleding, sieraden, brocante, woonaccessoires en kleinmeubels, en leuke en nuttige artikelen voor in de tuin.

Bedrijven kunnen als personeelsuitje komen kerstshoppen, desgewenst met borrel of stamppottenbuffet. Met een muntensysteem kunnen medewerkers ook zelf hun kerstpakket bij elkaar shoppen. "Dan weet je zeker dat iedereen iets naar zijn of haar smaak vindt. Een leuke optie, ook voor kleine bedrijven", sluit Rosaline af.

De kerstfair is donderdag 8 december open van 11.00-18.00 uur, vrijdag 9 en zaterdag 10 december tot 21.00 uur en zondag 11 december weer tot 18.00 uur. Met de kortingsbon op deze pagina is de entree 8,00 euro.


q www.kerstfair.nl

Janneke Boogaard