• Vertegenwoordigers van gemeenten, provincie en andere betrokken partijen tekenen de overeenkomst.
• Vertegenwoordigers van gemeenten, provincie en andere betrokken partijen tekenen de overeenkomst. Foto: André Bijl

Bij verkeersplein Deil komen waarschijnlijk acht tot elf windmolens

In 2019 kunnen de windmolens draaien

neerijnen • Ten zuiden van de rijksweg A15 en aan weerskanten van de A2 worden over een lengte van circa zeven kilometer maximaal elf windmolens gerealiseerd.

Afgelopen woensdagmorgen tekenden vertegenwoordigers van beide gemeenten, Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en de betrokken projectontwikkelaars een zogenaamde anterieure overeenkomst met afspraken over het project. Als alle procedures vlot verlopen, kunnen de molens in 2019 draaien.

De geplande acht tot elf windmolens op deze locatie leveren straks 25 tot 30 megawatt (MW) opgesteld vermogen, dat is ruim 10% van de 230,5 MW die de provincie Gelderland in 2020 gerealiseerd moet hebben. De windmolens voorzien in het elektriciteitsverbruik van ongeveer 35.000 huishoudens.

Prachtig initiatief

"Dit is een prachtig initiatief. Elders gaat het soms stroef, maar hier wordt een mooi resultaat geboekt", vond gedeputeerde Van Dijk. "Het initiatief wordt van onderop gedragen. Het gaat niet alleen om partijen van buitenaf en ook de inwoners worden bij het project betrokken. Dat zorgt voor meer draagvlak." Van Dijk was zeer te spreken over de opstelling van beide gemeenten. "Ze weten dat de komst van windmolens gevoelig ligt, maar hebben toch hun verantwoordelijkheid genomen en zijn aan de slag gegaan. Dat is nodig als we kijken naar alle ontwikkelingen. Wegduiken kan niet meer." Volgens Van Dijk ligt de provincie mooi op koers om de opgave voor 2020 te realiseren. "Maar als dit project wegvalt, hebben we wel een probleem."

Wethouder Teus Kool (SGP) van de gemeente Neerijnen benadrukte dat gemeenten een taak hebben op het gebied van duurzaamheid en milieu. "Oude energie is eindig." Toen verkeersplein Deil werd aangewezen als mogelijke locatie voor een windpark hebben Neerijnen en Geldermalsen gezamenlijk een windvisie ontwikkeld. Ook buurgemeente Tiel is vanaf het begin bij de plannen betrokken.

Opmerkelijk is de deelname van Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen, waar ook 'gewone' burgers lid van kunnen worden. De coöperatie heeft een belang van 25% verworven, zodat iedereen via de corporatie mede-eigenaar kan worden en een stem heeft in de ontwikkeling. Kool: "Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar de gemeenten. Van dat geld kunnen inwoners van Neerijnen en Geldermalsen ondersteund worden bij duurzaamheidsprojecten. Bovendien krijgen direct omwonenden extra compensatie, bijvoorbeeld in de vorm van goedkope stroom. Ze kijken toch elke dag tegen die molens aan."

Hoogte

De molens worden tussen de 100 en 140 meter hoog. De gewenste hoogte wordt op dit moment nog onderzocht in combinatie met de effecten voor de omgeving. Hoe hoger de molens, hoe groter de opbrengst, waarbij 100 meter als ondergrens geldt voor een acceptabel rendement.

De acht tot elf molens worden in een lijn opgesteld aan de zuidkant van de A15, de noordkant van de rijksweg wordt bij de landschappelijke inpassing betrokken. Realisatie van het windpark is afhankelijk van instemming van beide gemeenteraden en eventuele procedures door belanghebbenden. Kool: "De raden beseffen dat er wat moet gebeuren. Ze hebben de windvisie al aangenomen. Dat schept enige morele verplichting."

Ook wethouder Ronald van Meygaarden (Dorpsbelangen) van de gemeente Geldermalsen is positief over het doorgaan van het project. "We hebben de 'tijdgeest' mee. Windenergie is nu heel wat vanzelfsprekender dan een aantal jaren geleden. Het is een goede zaak om als gemeenten hierin samen te werken."

André Bijl