• Lenneke Manschot ondersteunt vrijwilligers.
• Lenneke Manschot ondersteunt vrijwilligers. Foto: Janneke Boogaard

SamenDoen doet het echt 'samen'

'Nog meer mensen nodig'

"Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker." Die uitspraak van Loesje is te lezen op het prikbord in de spreekkamer van SamenDoen in de Poort van West.

"Vrijwilligers zijn niet weg te denken uit de samenleving", knikt Lenneke Manschot, vrijwilligersadviseur bij SamenDoen Leerdam & Zederik. "Een contactpersoon van de Leerdamse roeivereniging waar ik pas contact mee had, verwoordde het mooi: 'zonder vrijwilligers geen evenementen'. En denk eens aan al die trainers en coaches bij de voetbalverenigingen." Manschot is dan ook blij dat het vandaag Nationale Vrijwilligersdag is: het moment om al deze mensen een hart onder de riem te steken.

Toch is het niet alleen maar hosanna in vrijwilligersland. Er zijn nog veel meer mensen nodig die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor een ander. "Zeker sinds de bezuinigingen in de sociale sector missen veel mensen aandacht, een luisterend oor. Daarvoor hebben we bij SamenDoen het maatjesproject. Dat loopt nu voor het derde jaar, er zijn momenteel zo'n dertig maatjes actief." Een mooi aantal, maar er staan nog mensen op de wachtlijst. Die hebben zelf een beperkt netwerk, of ze hebben hulp van een ander nodig omdat ze zelf een beperking hebben.
"We hebben overigens niet alleen cliënten maar ook vrijwilligers met een beperking. Zij maken soms gebruik van een vrijwilliger en geven dan op een andere manier weer iets terug", vertelt Manschot. "Vrijwilligerswerk kan veel voldoening geven als je geen werk hebt of opziet tegen lange dagen zonder invulling. Je dag krijgt weer ritme en invulling."
Naast het maatjesproject heeft SamenDoen een poule met vrijwilligers voor kortdurende klussen, zoals hulp bij een verhuizing of vervoer naar het ziekenhuis. En daarbovenop een database vol aangemelde vacatures van organisaties. "De vacaturebank is vernieuwd. Het werkt heel laagdrempelig, je kunt via onze website rechtstreeks in contact komen met de organisatie die de vacature heeft geplaatst. Er is veel keus; mensen die zich bij ons melden omdat ze vrijwilligerswerk willen gaan doen, zijn meestal binnen een week gekoppeld." Vooral mannen kan SamenDoen goed gebruiken. "Vrouwen doen vaker vrijwilligerswerk, maar sommige situaties vragen om inzet van een man."

Behalve vrijwilligers koppelen aan organisaties of individuen richt SamenDoen zich sinds kort ook op ondersteuning. "Dit jaar geleden hebben we de SamenDoen-academie opgericht, waar we cursussen aanbieden. Bijvoorbeeld een cursus 'signaleren': wanneer moet er bij een oudere die je bezoekt professionele hulp worden ingeschakeld? In de toekomst willen we ook bijeenkomsten houden over grenzen aangeven, want dat blijkt soms lastig. Vrijwilligers mogen van het hele cursusaanbod gebruik maken, ook als een onderwerp niet direct te maken heeft met hun functie."
Komend jaar wordt het aanbod uitgebreid richting verenigingen en organisaties. "We horen graag waar zij tegenaan lopen, zodat we ze kunnen steunen met lezingen op maat."
SamenDoen timmert dus hard aan de weg. Naast de tak Vrijwilligers & Werk zijn er de afdelingen Zorg & Ondersteuning, Bewegen & Sport en Cultuur. "Via Facebook maken we zoveel mogelijk van ons werk bekend. We zijn flink gegroeid, zeker nu de combinatiefunctionarissen sport en cultuur en de sportcoach ook onder SamenDoen vallen. Het is heel fijn om al die disciplines onder 1 dak te hebben. Het allermooist zou zijn als het sociaal team en de Wmo ook nog in dit gebouw zouden zitten. Nou ja, er moet iets te dromen overblijven", lacht Manschot.

Met de naamsbekendheid van SamenDoen zit het wel goed, denkt Manschot, "maar er is soms nog een drempel om naar ons toe te komen." Stichting Welzijn veranderde niet voor niets in SamenDoen. "We werken vraaggericht. Als er bij ons iemand met komt met een vraag, gaan we samen kijken wat die persoon zou willen. Dan is de kans van slagen veel groter dan wanneer wij bepalen wat iemand moet doen. We doen het écht samen."

q samendoen.expert