Inkomensafhankelijke bijdrage WMO geschrapt

leerdam • De Leerdamse raad is unaniem akkoord gegaan met het voorstel de eigen WMO-bijdrage vanaf 1 januari 2017 te beperken tot het inkomens onafhankelijke deel.

Tot nu toe moest ook een inkomensafhankelijke bijdrage worden betaald. Dat laatste kon leiden tot hoge eigen bijdragen, waardoor inwoners met een zorgvraag soms besloten af te zien van de voorziening. Door voortaan alleen nog te werken met een niet-inkomensafhankelijke bijdrage blijft zorg op maat voor alle inkomensklassen betaalbaar. Wethouder Arie Keppel komt binnenkort bovendien met een 'reparatievoorstel', waarin gekeken wordt of het mogelijk is de maatregel - met terugwerkende kracht - ook voor 2016 te laten gelden. De raad ging akkoord met het voorstel. "Iedereen met een beperking heeft recht op zorg. De eigen bijdrage mag daar geen rol in spelen", vond PvdA-er Kemal Koyuncu. Namens L.-2000 was Nico Gros tevreden met het voorstel, maar stelde wel vast dat Leerdam 'langs het randje heeft gelopen'. "Dit is steeds aan de orde geweest. Pas nu volgt aanpassing. Dit verdient geen schoonheidsprijs. Al hadden we ook als raad alerter moeten zijn." Daar was Martine Visser (CDA) het mee eens. "We kunnen onszelf verwijten dat dit niet eerder ter sprake is gekomen." Mét VVD-leider André van der Leest maakte Visser zich zorgen over de continuïteit van de maatregel na de herindeling. SGP-er André Bijl vroeg zich af of het nog mogelijk is "de aangerichte schade met terugwerkende kracht te repareren."

Wethouder Keppel liet weten dat de effecten nog niet zo lang bekend zijn. "De informatie kwam druppelsgewijs binnen." Bovendien lag het voor de hand om samen met de regio op te trekken. Toen rond de zomer de gevolgen beter in beeld kwamen, besloten B&W af te wijken van de regio en een eigen koers te gaan varen. "Het was de vraag of 1 januari zou lukken, maar die datum wilde ik per se halen", aldus Keppel die benadrukte dat Leerdam straks een 'zeer ruimhartige regeling' heeft. Ander goed nieuws: in de regio lijken gemeenten het Leerdamse voorbeeld te gaan volgen. Volgens Keppel is het een omslachtige zaak om de regeling met terugwerkende kracht in te voeren. Op aandringen van o.a. L.-2000 en SGP gaat hij toch kijken hoe dat zo efficiënt mogelijk kan gebeuren. "Dat zal best veel werk zijn. Maar dat zal me worst wezen. We hebben er geld voor, waarom doen we het niet", vond Gros. Daar was Keppel het mee eens en beloofde met een uitgewerkt voorstel te komen. Met de 'reparatie' is circa 170.000 euro gemoeid.