In februari duidelijkheid overweg Broekgraaf

leerdam • B&W van Leerdam komen in februari met een uitgewerkt voorstel over de nieuwe overweg die de wijk Broekgraaf met de Parallelweg verbindt. Dan wordt ook meer duidelijk over het moment waarop de nieuwe overweg wordt aangelegd.

Het college denkt ongeveer vier jaar nodig te hebben voor de realisering van de plannen. In mei van dit jaar liet de raad weten dat men de overweg eerder wil aanleggen dan aanvankelijk de bedoeling was. Uitgangspunt was eerst om de overweg in 2023 klaar te hebben als er 650 woningen zouden zijn opgeleverd én besloten was om door te gaan naar 900 tot 1000 woningen. Achtergrond van die planning was om de kosten voor de overweg – circa twee miljoen euro – alleen te maken zodra zeker was dat de hele wijk Broekgraaf zou worden gerealiseerd. Bovendien ging men er van uit dat het bestaande wegennet het extra verkeer van 650 nieuwe woningen nog zou kunnen verwerken.

Om de nieuwe wijk beter te ontsluiten en de bestaande wegen – waaronder de Tiendweg - te ontlasten, wil de raad de aanleg van de overweg versnellen. Vandaar dat dit voorjaar een amendement werd aangenomen waarin nog geen besluit werd genomen over de aanleg van de overweg, maar B&W wél opdracht kregen te starten met de voorbereiding – waaronder overleg met alle betrokkenen – zodat binnen een jaar na een raadsbesluit begonnen kan worden met de realisatie van de overweg. Uit een notitie blijkt dat er om de nieuwe ontsluitingsroute op de Parallelweg mogelijk te maken vijf percelen grond van drie eigenaren aangekocht moeten worden. De kans bestaat dat de aankoop van de grond – in eigendom bij ontwikkelaars – via onteigening tot stand moet komen. Ingebruikname van de nieuwe overweg is op z'n vroegst mogelijk begin 2020, als moet worden overgegaan tot onteigening schuift die planning een jaar op. Bovendien kan vertraging ontstaan door de aanwezigheid van bijzondere kikkers, padden en salamanders in het gebied. "Als we nu niks doen, wordt het 2025 voor die overweg klaar is", opperde Harry Wolting (CU). "Halen we 2023 wel?", maakte ook Teunis van Weverwijk (CDA) zich zorgen. Matteo de Visser (SGP) was daar minder bang voor. "Risico's zijn er om te beheersen. We doen het zo snel mogelijk." Ook wethouder Wim van der Leij constateerde dat er genoeg tijd is en liet weten dat de aansluiting op de Parallelweg niet via een rotonde, maar door een 'uitbuiging' gebeurt.