• De ondernemers en gespreksleider Geurt Mouthaan.
• De ondernemers en gespreksleider Geurt Mouthaan. Foto: PhotoSolutions.nl

'Bedrijvig' belicht de arbeidsmarkt

goudriaan • Het business-to-businessmagazine Bedrijvig van Het Kontakt Media laat in december ondernemers aan het woord over de arbeidsmarkt. Voor welke keuzes zien zij zich gesteld?

Zeven ondernemers vertellen onder andere of zij werken met een flexibele schil en waarom, wat zij vinden van de Wet Werk en Zekerheid, hoe zij bevorderen dat goede werknemers blijven en over het verplaatsen van productie naar het buitenland.

De deelnemers aan het gesprek, dat plaatsvond op Golfbaan 9Par3 in Noordeloos, zijn: Roeland van Engen (LWB Combigoods), Edwin van der Ham (Montapacking), Liesbeth van Lit en Jolanda de Vries (Sterk@Werk), Jan-Rob van Manen (DHC Advocaten), Danny Stam (LBS) en Richard Verkerk (TSL en Alrometall).

Freelancers

Danny Stam vertelt in het artikel dat hij vol overtuiging kiest voor het werken met freelancers en kleine bedrijfjes. "De betrokkenheid van een kleine zelfstandige is groter dan van iemand in loondienst", zegt hij.

De dames van Sterk@Werk geven juist de voorkeur aan vaste medewerkers. Van Lit: "Voor onze mensen (met een afstand tot de arbeidsmarkt, red.) zijn vertrouwde gezichten erg belangrijk. Je creëert rust door elke keer dezelfde mensen voor de groep te zetten. We hebben bewust voor parttimers gekozen; als er iemand ziek is, kun je een ander bellen en hoef je geen vreemde op te roepen."

Simpel werk

Ook de Wet Werk en Zekerheid zorgt voor uiteenlopende reacties. Van der Ham: "Ik vind het heel triest dat een quotum nodig is om die mensen aan het werk te houden. Iedereen die ik erover spreek zegt: bij jullie is dat makkelijk, want jullie doen simpel werk. Maar bij ons is het ook lastig. Je moet het organiseren en je moet het willen." En Jan-Rob van Manen: "Waar een wil is, is een weg. Als je maar groot genoeg bent. Door de automatisering is het in ons vak wel moeilijk. Werk dat deze doelgroep vroeger had kunnen doen, is nu geautomatiseerd."

En hoe vinden de ondernemers goed personeel? Verkerk: "Op een advertentie in de krant komt weinig reactie. Doordat ons bedrijf een positieve uitstraling heeft, zie je dat mensen willen solliciteren. Een belangrijke factor is je eigen personeel, hoe praten ze over je bedrijf? Als dat positief is, komen nieuwe medewerkers naar je toe."

Filmpje

Op internet staat een YouTubefilmpje over het rondetafelgesprek. 'Bedrijvig' is er vanaf 9 december.


Anne Marie Hoekstra