• René van Rixel in de nieuwe kantoorruimte in Culemborg.
• René van Rixel in de nieuwe kantoorruimte in Culemborg. Foto: Janneke Boogaard

Icarus vindt onderdak in Culemborg

beesd/culemborg • René van Rixel (22) uit Beesd is weer een stap verder met Icarus, zijn ICT-werkplaats voor mensen met een lichamelijke beperking: hij vond geschikte kantoorruimte in Culemborg. Nu nog op zoek naar gelijkgestemde jongeren.

Via een ondernemer kreeg stichting Icarus kantoorruimte aangeboden tegenover het NS-station in Culemborg. In een ruimte van vijftig vierkante meter kunnen vanaf januari maximaal zes mensen aan de slag met computerwerk.

Zelf houdt René wel van ICT-uitdagingen, hij startte zelfs zijn eigen bedrijf Renésoft. Maar leeftijdsgenoten die simpeler willen beginnen kunnen ook terecht bij Icarus. Oefenen met Word, Excel of Adobe, administratieve zaken regelen met je DigiD, digitale muziek maken, video's monteren. In elk geval om zelfredzaam te zijn. En als het even ook om een nuttige bijdrage te leveren aan de maatschappij.

De eerste opdracht heeft Icarus binnen: een handleiding maken bij een app. "Dat we mensen zoals René honderd procent arbeidsgeschikt kunnen maken is niet reëel, dat is ook niet ons doel", zegt Angelique, één van de zussen van René en nauw betrokken bij de stichting. "Maar wel dat ze meedoen aan de samenleving en zich kunnen ontwikkelen."

Want dat is wat René wil. Doordat hij als baby een hersenbloeding kreeg, is hij lichamelijk zwaar gehandicapt en heeft hij bij veel dingen hulp nodig. "Maar ik kan ook veel dingen wél. Ik vind dat veel mensen met een beperking te veel bezig zijn met wat ze niet kunnen."

Na het voortgezet onderwijs is er voor deze groep weinig passende dagbesteding. Met Icarus hoopt René ze uit hun isolement te halen. "We proberen ze te vinden via internet, de wijkteams van de gemeente, contacten bij scholen en congressen", somt Angelique op. Een eerste belangstellende heeft zich gemeld, een blinde jongeman. "Hij heeft geen ogen maar wel handen, bij René is het andersom. Mooi toch, als je elkaar zo kunt aanvullen."

Icarus zoekt het in de groep tot ongeveer dertig jaar, maar dat is geen harde leeftijdsgrens.

Om te beginnen wordt drie dagen per week dagbesteding aangeboden, begeleid door ICT-deskundigen en - afhankelijk van de handicaps van de deelnemers - verzorgenden. Naast het kantoor is een ruimte van twintig vierkante meter beschikbaar voor verzorging en om te rusten.

Het project wordt betaald vanuit persoonsgebonden budgetten, daarnaast worden fondsen geworven. Een hele papierwinkel, maar de openingsdatum van 28 januari die in zicht komt geeft de initiatiefnemers vleugels. Net als Icarus.

q project-icarus.nl

Janneke Boogaard