• De eerste koopzondag in Leerdam verliep erg succesvol.
• De eerste koopzondag in Leerdam verliep erg succesvol. Foto: Nico van Ganzewinkel

LOV baalt van afblazen koopzondag

leerdam • De geplande kerstkoopzondag op 11 december gaat niet door. Gemeente en LOV lieten vorige week in een gezamenlijke verklaring weten te stoppen met de voorbereiding.

"Heel jammer, want iedereen was laaiend enthousiast over de koopzondag in september", laat LOV-bestuurslid John Spruijt weten. Na het succes van de eerste koopzondag in de geschiedenis van Leerdam – in combinatie met de Glasdagen – werd al snel bekend dat de winkeliers via een kerstkoopzondag een vervolg aan dit succes wilden geven. Terwijl de voorbereidingen in volle gang waren, werd duidelijk dat 11 december niet was meegenomen op het lijstje van acht beschikbare zondagen. Vandaar dat in overleg met de gemeente werd besloten af te zien van de kerstkoopzondag. "Er is over die data onhandig gecommuniceerd. We hebben direct contact gezocht met de LOV. Die reageerde zeer sportief. Inmiddels kijken we hoe we dit volgend jaar beter kunnen laten verlopen", liet wethouder Wim van der Leij tijdens de raadsvergadering weten na vragen van VVD-er André van der Leest. John Spruijt: "De datum van 11 december is begin dit jaar wel degelijk genoemd. Wij gingen er van uit dat alles in orde was, maar op de een of andere manier is die datum niet op de kalender van de koopzondagen terecht gekomen. Daarop was 16 oktober de laatste mogelijkheid." Van die zondag – en de andere geplande data – maakten de winkeliers geen gebruik. Zondag 11 december gold als negende zondag en dat was voor de gemeente(raad) geen optie, omdat in Leerdam de afspraak geldt dat er maximaal acht koopzondagen per jaar mogelijk zijn. "Men wilde niet meewerken aan een extra zondag. De realiteit is dat in Leerdam meerdere partijen – waaronder SGP – zich sterk maken voor de zondagsrust. Dat is hun goed recht, maar voor ons is het een flinke teleurstelling." Stadshart Leerdam – het actiecomité van de LOV – had al een contract met een evenementenbureau afgesloten en flink geïnvesteerd om op 11 december extra sfeer en gezelligheid in de stad te brengen. In overleg met de gemeente wordt gekeken of deze kosten – circa 10.000 euro – geheel of gedeeltelijk gecompenseerd kunnen worden.

"Daarnaast gaat het ook om onze geloofwaardigheid", vindt Spruijt. "Veel winkeliers die in september niet meededen, hadden zich wel aangemeld voor deze zondag. Dat het niet doorgaat, betekent een grote domper. We moeten nu echt aan 'damage control' doen." Inmiddels bestaan er plannen voor de organisatie van vier koopzondagen in 2017. Het gaat om een zondag in april in combinatie met het Red Carpet evenement, een zondag in augustus na de zomerbraderie, een zondag in september in combinatie met de Glasdagen en een kerstkoopzondag. "We gaan er alles aan doen om daar een succes van te maken."