• De voorbereidingen voor de Lichtboom zijn in volle gang.
• De voorbereidingen voor de Lichtboom zijn in volle gang. Foto: Levien Vermeer

Leerdam krijgt weer een Lichtboom

leerdam • In het centrum van Leerdam is in december weer de Lichtboom te vinden. Mensen kunnen een foto of een tekst in de boom hangen, bijvoorbeeld ter herinnering aan iemand die er niet meer is.

Alexander Beekmans en Lity van Hoboken zijn lid van de buurtbeheergroep in de Julianastraat, 't Juliaantje', en organiseren altijd van alles. Dus toen hun straatgenote Ellie Meijdam op het idee kwam een Lichtboom in Leerdam op te zetten, is ze meteen bij hen langs gegaan. "Ik vond het programma van Joris' Kerstboom in Den Bosch zo mooi en dacht: dat zou ik ook wel in Leerdam willen." Alexander en Lity raakten meteen enthousiast. En zo was vorig jaar de eerste Leerdamse Lichtboom een feit. Alexander vertelt dat ze zoveel mogelijk winkeliers bij het plan hebben betrokken. "Dit jaar wilden zij de boom liever niet meer op het Reilinghplein, maar in het centrum. Dus nu wordt de acht meter hoge kerstboom tussen Albert Heijn en de tandarts neergezet, voor de winkel van PartsNL." Ellie licht de bedoeling van de boom toe: "De vraag is: aan wie denk jij met kerst en welke bijzondere persoon wil je in het licht zetten?"

Van vrijdag 9 tot vrijdag 23 december is er voor iedereen gelegenheid tijdens de winkel- en koopavondtijden een foto of tekst in de boom te hangen. Lity zegt: "De persoon die je op deze manier wilt eren kan overleden zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet." Er zijn plastic kerstballen ingekocht van zo'n achttien centimeter doorsnede. "In de winkel van PartsNL staat een tafel waar de kerstballen onder begeleiding van vrijwilligers gemaakt kunnen worden", zegt Ellie, "en ook buiten bij de boom zijn vrijwilligers met een luisterend oor aanwezig om te helpen met ophangen en mensen te steunen die hun verhaal kwijt willen." Lity vult aan: "De boom fungeert eveneens als ontmoetingsplek, want gevoelens delen maakt het leven lichter. Kerst verbindt, en zo willen we de wereld een beetje liefdevoller en warmer maken." Deze gedachte slaat aan zegt Alexander: "We worden door diverse partijen gesponsord, terwijl Nico Ouweland op praktisch vlak helpt en Albert Heijn warme chocomel en glühwein uitdeelt. Bij de opening op zaterdag 9 december speelt Marieke Lesparre op de harp, en bij de sluiting op zaterdag 23 december zingt Simone Nijssen." De boom wordt op zaterdag 7 januari opgeruimd, maar alle foto's en teksten worden net als vorig jaar door Ellie verzameld en naar het streekarchief in Gorinchem gebracht.. Ze zegt: "We vinden dat je een dergelijk persoonlijk tijdsdocument niet zomaar kunt verbranden of weggooien."

Het organisatiecomité is nog op zoek naar meer enthousiaste vrijwilligers die een dagdeel willen helpen. Opgeven kan via 06-30648508 of alexanderbeekmans@msn.com.


Levien Vermeer