• Justien en Robert op het terrein van De Jong Marine Life, waar straks de tent verrijst.
• Justien en Robert op het terrein van De Jong Marine Life, waar straks de tent verrijst. Foto: Janneke Boogaard

Twee dagen Winterfestival in Spijk

spijk • Vrijdag 2 en zaterdag 3 december staat Spijk in het teken van het Winterfestival. In de gezellige tent organiseert Oranjevereniging Margriet festiviteiten voor alle leeftijden.

Het feest begint vrijdag met een pannatoernooi. Om 16.00 uur trapt de basisschooljeugd letterlijk af, een uur later volgen de jongeren. Iedereen tussen vijf en achttien jaar kan zich opgeven via Stichting Welzijn Lingewaal. De avond wordt voortgezet met een après-skiparty met dj Roy Klop, populair onder met name jonge feestgangers.

Zaterdag van 11.00-17.00 uur staat de Winterfair op het programma. "Dat was vorig jaar een groot succes en dat hopen we nu nog wat verder uit te bouwen", zegt Justien Looijen, één van de organisatoren van het Winterfestival. Van kerststukjes tot kaas en van lingerie tot oliebollen, iedereen zal er iets van zijn gading vinden. De standhouders komen voornamelijk uit de regio, maar ook van ver daarbuiten. Er zijn nog enkele kramen vrij, die voor dertig euro gehuurd kunnen worden.

De afsluiting is de Hollandse avond met optredens van Frank den Braber en het beroemde duo Saskia & Serge, afgewisseld met muziek van een dj. Met deze invulling voor de zaterdagavond hoopt de oranjevereniging ook het wat oudere publiek aan te spreken.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. De kraamhuur, inkomsten uit de horeca en bijdragen van sponsoren maken het tweedaagse evenement mogelijk. "De winterfair hebben we vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Dat sloeg goed aan, we hopen dat er nu ook 's avonds veel publiek komt. De tent is overigens verwarmd!" meldt mede-initiatiefnemer Robert van den Dool. Justien vult aan: "Zo'n tent opbouwen is best veel werk en kost veel geld, dus als-ie eenmaal staat is het mooi als je er meer activiteiten in kunt organiseren."

Met onder meer kerstbomen wordt de tent sfeervol ingericht.Waar de meeste dorpen in de zomer een feestweekend houden, kiest Spijk bewust voor het najaar. "Zo zit je minder in elkaars vaarwater."

Justien en Robert stoppen veel tijd in het festival, en ook in wat meer spektakel rond Koningsdag. "We moeten er best hard aan trekken, maar dat doen we graag om te laten zien waar we als kleine kern toe in staat zijn!"

Informatie over het Winterfestival is te vinden via Facebook. Opgeven voor de fair kan via oranjeverenigingmargrietspijk@gmail.com.


Janneke Boogaard