Brede werkgroep gaat aan de slag met suggesties

Veilige Emmalaan hoog op agenda

leerdam • De aanleg van een rondweg wordt als optie voor de lange termijn opgenomen in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP). "Iedereen is er mee bezig. Dit 'momentum' moeten we aangrijpen", lieten ambtenaren en wethouder Teus Meijdam donderdag weten tijdens het raadsplein. De gemeentelijke vertegenwoordigers stelden vast dat er al jaren een discussie gaande is over de (on)veiligheid op de Emmalaan. "Inwoners komen voortdurend met klachten en suggesties. Er zijn veel maatregelen getroffen zonder dat er een visie ligt. Dat blijken vaak lapmiddelen. We moeten nu kijken hoe we de veiligheid echt kunnen verbeteren."

Aanleiding voor deze 'dadendrang' is het ongeluk, waarbij in augustus van dit jaar een inwoner van Geldermalsen om het leven kwam. Eerder vond in 2008 een dodelijk ongeval plaats op de Emmalaan. Naar aanleiding van de commotie die ontstond na het laatste ongeval voerde de gemeente gesprekken met de Julianaschool, de Hobbitstee en het Heerenlanden College, Wijkraad Oost en individuele bewoners, ook werd onlangs een bewonersavond gehouden. De betrokkenen klaagden onder meer over de snelheid van het verkeer, de hoge verkeersintensiteit, het vrachtverkeer, het tegen de rijrichting fietsen op het fietspad aan de zuidkant van de weg, de oversteek bij de Waterloop, de kruising van de Emmalaan met de Oranje Nassaulaan en de slechte zichtbaarheid van oversteekplaatsen.

Maar er werden ook volop suggesties aangedragen die de komende tijd nader worden bekeken. "Die bouwstenen zijn de rode draad uit de gesprekken. Daar moeten we wat mee", benadrukte 'de gemeente'. Zo wordt gekeken of het fietspad aan de zuidkant van de Emmalaan niet zo ingericht kan worden dat het over een groot deel in twee richtingen gebruikt kan worden. Het doortrekken van het fietspad aan de andere kant van de weg - van de Waterloop tot de bocht van de Spoorstraat - is een andere optie, hoewel het de vraag is of daarvoor genoeg ruimte is. Ook wordt gekeken of de oversteek bij de Waterloop – bijvoorbeeld via een middengeleider - veiliger kan worden gemaakt. Daarnaast wordt het rechttrekken van het fietspad bij de kruising met de Oranje Nassaulaan onderzocht. Dat geldt ook voor de verbetering van de zichtbaarheid van de oversteekplaatsen via knipperlichten of de verlichting van zebra's door led-verlichting. Verder wordt gekeken of het mogelijk is het aantal bushaltes terug te brengen van zes naar vier én de Emmalaan overzichtelijker te maken door de kruisingen met zijwegen te reduceren. Bijvoorbeeld door het invoeren van eenrichtingsverkeer in de wijk. Nu zijn er vijftien zijwegen. "Vier of zes zou veel beter zijn, daar gaan we op studeren." Tenslotte is het de bedoeling de snelheid terug te brengen, al is het vanwege de daarvoor geldende regels waarschijnlijk niet mogelijk de weg als 30 kilometer gebied in te richten.

Op korte termijn wordt de heg bij de kruising met de Waterloop gesnoeid, vervallen daar een of twee parkeerplaatsen en worden er signaleringsborden geplaatst die automobilisten waarschuwen dat ze te hard rijden. De aanleg van een rondweg – aanwezig op alle wensenlijstjes – komt als optie in het GVVP te staan. Alle andere suggesties worden het komend jaar bekeken door een werkgroep met vertegenwoordigers van o.a. bewoners, politie, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en gemeenteraad. De werkgroep komt in december voor het eerst bij elkaar. Volgens wethouder Meijdam kost het minstens een jaar om de maatregelen die deze 'denktank' straks voorstelt uit te voeren. Bewoners worden opgeroepen mee te blijven denken. "De bouwstenen zijn niet in beton gegoten. Heeft u ideeën, meldt het." Daar werd meteen gebruik van gemaakt. Onder meer door aan te dringen op handhaving, permanente snelheidscontrole en het aanbrengen van verkeersremmende maatregelen. "Een smiley is leuk, het werkt pas echt als je in de 'ankers' moet." Ook was 'de zaal' benieuwd of de raad geld over heeft voor de plannen. Alle fracties waren het eens: "De urgentie is groot. Goede plannen krijgen onze steun."

André Bijl