• Peter den Tek met John Gauss.
• Peter den Tek met John Gauss. Foto: aangeleverd

EGVL bezoekt veteraan John Gauss

regio • Peter den Tek van stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL) bracht onlangs een bezoek aan veteraan John Gauss.

Gauss zag ruim zeventig jaar geleden hoe zijn collega-piloot Richard Brown boven Lingewaal uit de lucht werd geschoten door de Duitsers. Dit gebeurde in april 1945.

Gauss wist lange tijd niet hoe het met Brown was vergaan, hij hoorde nooit meer iets van hem. Totdat de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL) zich in de crash ging verdiepen. Den Tek bracht Gauss in contact met de zoons van Brown. Zij vertelden hem dat Gauss na de crash gevangen is genomen door de Duitsers, maar hij overleefde de oorlog en stierf pas in 1995.

Gauss is nu 94 jaar, Den Tek bracht hem onlangs een bezoek. Hij had een brief van burgemeester Loes van Ruijven bij zich, in het schrijven bedankt Van Ruijven de veteraan voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook had Den Tek een aquarel bij zich van John Veenendaal uit Asperen met daarop de scene zoals Gauss die 71 jaar geleden heeft meegemaakt. Daarnaast kreeg Gauss ook nog eens Heukelumse krakelingen in de handen gedrukt.

Bij de ontmoeting waren ook de zoons van Brown aanwezig, Paul en Steve Brown. Tegenover de lokale krant The Mountain Mail noemt Gauss het "mighty precious" dat er zoveel mensen zo ver hebben gereisd om hem te zien. En de zoon van Brown, Steve, noemt het "a fascinating story how we're all here".


q www.egvl.nl