• Het ocmplete interview is terug te luisteren via de Facebookpagina van VHL Vrouwen.
• Het ocmplete interview is terug te luisteren via de Facebookpagina van VHL Vrouwen.

'33 procent vrouwen in nieuwe raad'

vijfheerenlanden • Vrouwen aanzetten tot nadenken over de vraag of de lokale politiek wellicht iets voor hen is, daarin zijn de VHL-Vrouwen in de afgelopen maanden druk bezig geweest.

De vrouwelijke raadsleden uit de gemeenten Zederik, Vianen en Leerdam startten begin dit jaar een initiatief om meer vrouwen bij de politiek op gemeenteniveau te betrekken. Via Facebook en Twitter en door aanwezig te zijn op allerlei evenementen in de streek brachten ze dit onder de aandacht. De officiële start was tijdens Internationale Vrouwendag, op 8 maart dit jaar.

Er is al voorzichtig succes geboekt, stellen Inge Broekx (PvdA Vianen), Hanneke van der Leun (VVD Zederik) en Maria de Jong (CDA Zederik). "Nee, er hebben zich niet opeens meerdere vrouwen gemeld als raadslid. Maar we merkten dat veel van hen zich nog niet eens de vraag hadden gesteld of het iets voor hen zou kunnen zijn. En je hoeft niet meteen raadslid of wethouder te worden; meepraten en -denken tijdens de overleggen voorafgaand aan raadsvergaderingen is bijvoorbeeld ook van grote meerwaarde."

Drempel

De drempel voor vrouwen is volgens de initiatiefnemers van VHL Vrouwen nog een stukje hoger dan voor mannen. "Een man zegt: 'Dat kan ik wel', een vrouw denkt 'Zou ik dat wel kunnen?'. En daarnaast nemen vrouwen in het huishouden vaak toch nog veel taken op zich, zodat er minder tijd is om de lokale politiek in te gaan."

Nul procent

Want (lokale) politiek moet een afspiegeling van de hele samenleving zijn, benadrukken de drie raadsleden: "Vrouwen kijken op een andere manier tegen zaken aan dan mannen, zorgen voor meer nuance en verbinding. Nu is in de raden van de Vijfheerenlanden-gemeenten zeventien procent vrouw; het landelijk gemiddelde is 28 procent. In de colleges in Zederik, Vianen en Leerdam is het zelfs nul procent. Wij streven ernaar om in de raad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden op 33 procent te komen. We hadden de herindeling graag in 2018 gehad, maar het waarschijnlijke uitstel naar 1 januari 2019 geeft ons een jaar extra om ons doel te bereiken. We zijn nu aan het brainstormen over wat voor activiteiten we op gaan zetten tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart en we blijven actief op social media en op evenementen. Zichtbaar zijn is van groot belang. Mochten mensen overigens goede tips hebben, dan zijn ze welkom om die aan ons door te geven."

Facebook

Het interview vond plaats via Facebook Live en is integraal terug te kijken via de Facebookpagina van VHL Vrouwen.


Geurt Mouthaan