• Meer dan 700 roeiers deden mee aan de 35e Lingebokaal.
• Meer dan 700 roeiers deden mee aan de 35e Lingebokaal. Foto: Aangeleverd

Op de kop af 180 ploegen doen mee aan 35e editie Lingebokaal

Meer dan 700 roeiers actief

leerdam • Roeiers en teams uit heel Nederland kwamen in actie op de Linge tussen Kedichem en Leerdam. De roeiwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Roeivereniging Leerdam (RVL). De organisatie verwelkomt elk jaar weer meer deelnemers.

Voor de fanatieke roeiers was het evenement dankzij het weer en de altijd gemoedelijke sfeer opnieuw een groot succes. In de vrieskou vroeg in de ochtend waren de eerste ploegen al vanaf zeven uur bezig om hun boten klaar te maken voor ze het water op konden gaan. De Lingedijk was ter hoogte van het gebouw van de roeivereniging afgesloten, zodat er voldoende ruimte was voor alle boten en botenwagens. Om acht uur 's morgens werd de eerste boot te water gelaten en gingen alle ploegen van de eerste heat het water op. De vlotten waren op dat moment nog glad door de vorst.

Enthousiast

Dat de deelnemers enthousiast zijn over de organisatie en de roeiomstandigheden op de Linge blijkt uit de vele positieve reacties die de RVL elk jaar - en ook afgelopen zaterdag - weer krijgt. "Het is goed om te zien dat de gastvrijheid zo groot is. Bovendien hebben we veel respect voor de inzet van de organisatoren. Kortom: de Lingebokaal verliep ook dit jaar weer heel gezellig en gastvrij. Opnieuw een geslaagd evenement."

Vlotpuppies

Meer dan 80 vrijwilligers hebben gedurende de hele dag meegeholpen. Zoals alle jaren waren de 'vlotpuppies' - de jeugdleden van de vereniging - hard aan het werk om de riemen en schoenen te brengen en halen voor de roeiers. De roeiers kregen pepernoten en drinken terwijl zij in Kedichem op het startsein lagen te wachten. En voor de liefhebbers waren er bananen voor wat extra energie.

Sinterklaas

Kort na de middag kwam de boot met Sinterklaas en zijn Pieten aan boord nog langs de roeivereniging gevaren op weg naar Leerdam. Dat betekende voor de deelnemers een extra impuls.

De dagwinnaar van deze 35e editie was de heren 8 ploeg van Viking. Die ploeg won de Leerdammer kaas, gesponsord door 'Leerdammer'.

Ieder jaar krijgen alle deelnemende roeiers bovendien een aandenken mee naar huis. Dat was dit jaar een zelfgemaakte foto met behulp van een fotoboots, die zelf te bedienen was.

Alle deelnemers, de organiserende vereniging en haar vrijwilligers kijken met voldoening terug op een bijzonder geslaagde roeidag.