Niemans oneens met bod Vianen

vianen • Anderhalf miljoen euro. Dat bedrag is de gemeente Vianen bereid om te betalen aan Niemans Beton, om de zaak die al sleept sinds de jaren zeventig definitief af te ronden. Echter: Niemans Beton vindt dit aanbod veel te laag, gezien de schade die het heeft geleden.

Niemans advocaat Winfried van den Muijsenbergh noemde het bod maandagmiddag bij het Gerechtshof in Den Haag "schandalig laag en volstrekt onacceptabel". Niemans wil veel meer geld zien, minimaal 40 miljoen. Het financiële aanbod van de gemeente Vianen is gebaseerd op een deskundigenrapport, volgens een berekening van experts was de geleden schade voor Niemans Beton destijds 7,6 miljoen gulden. Niemans Beton is in 1982 al gecompenseerd met een bedrag van circa 4,3 miljoen gulden, de gemeente is bereid het resterende bedrag – 3,3 miljoen gulden is 1,5 miljoen euro – te betalen.

In de jaren zeventig besloten Niemans Beton en het toenmalige Industrieschap Hagestein-Vianen tot een grondruil. Met die extra grond zou het bedrijf de productiecapaciteit kunnen uitbreiden tot 130.000 kuub voorgespannen betonpalen per jaar. De gemeente kon de grond echter pas definitief in 1982 leveren. In die periode zag Niemans Beton veel orders naar de concurrentie gaan.

Op 27 december komt het Gerechtshof met een tussenvonnis.