• Derrick werd vijftien jaar opgevangen door echtpaar Van Kleij.
• Derrick werd vijftien jaar opgevangen door echtpaar Van Kleij. Foto: aangeleverd

Syndion bedankt echtpaar Van Kleij

leerdam • Syndion bedankte onlangs het Leerdamse echtpaar Tiny en Goof van Kleij voor hun inzet als logeergezin. Het echtpaar Van Kleij ving vijftien jaar de Hardinxveldse Derrick op als logé.

Syndion ondersteunt kinderen en volwassenen met een beperking bij bijvoorbeeld wonen, werken, opvoeding, onderwijs en dagbesteding. Eén van de ondersteuningsvormen is het logeergezin. Als in je gezin een kind met een handicap woont, kan dat voor ouders best zwaar zijn. Om hen even van de zorg te ontlasten, biedt Syndion de mogelijkheid om kinderen met een handicap te laten logeren in een logeergezin.

Syndion heeft zo'n zestig logeergezinnen. Eén van die gezinnen woont in Leerdam. Zij hebben vijftien jaar lang Derrick als logé ontvangen. Derrick, dertig jaar, komt uit Hardinxveld. Hij werd geboren met een verstandelijke beperking en autisme. Voor zijn ouders, die nog drie zoons hebben, was de zorg soms zwaar. Syndion zocht daarom een aantal logeergezinnen, waar Derrick in de weekenden bij toerbeurt logeerde. Maar liefst 15 jaar kwam hij geregeld bij het Leerdamse echtpaar Tiny en Goof van Kleij. Tiny vertelt: "We hebben hem altijd met heel veel plezier te logeren gehad, want hij brengt een hoop gezelligheid met zich mee." Toch hebben zij het besluit genomen om te stoppen als logeergezin. Ze zijn inmiddels ver in de zeventig. "We merken dat we ouder worden. Fysiek is het door de verzorging die erbij komt kijken soms toch wat zwaar." Afgelopen weekend logeerde Derrick voor het laatst. Dat is best moeilijk. "We zijn aan elkaar gewend geraakt. In al die jaren is hij heel wat met ons op stap geweest; hij kent de hele familie." Zouden zij het iemand aanraden om logeergezin te worden? "Nou en of! Meteen doen", is het antwoord. "Het is gezellig en je helpt hierdoor ook echt de ouders. Het is wel belangrijk dat het goed klikt, anders houd je het niet vol."

Behalve logeergezinnen heeft Syndion ook gezinshuizen. Soms kunnen kinderen, om verschillende redenen, niet bij hun ouders opgroeien. In een gezinshuis kan iemand toch opgroeien in een huiselijke, stabiele gezinssituatie. Eén van de ouders heeft een relevante zorgopleiding en komt in dienst van Syndion. De organisatie houdt op woensdag 23 november van 19:30 tot 21:30 uur een informatieavond over gezinshuizen en logeergezinnen. Bedoeld voor iedereen die er over wil nadenken of hij of zij zich op deze manier in wil zetten voor iemand met een handicap. Aanmelden kan via logeergezinnen@syndion.nl of gezinshuizen@syndion.nl. Bellen mag ook: 0183-651150.