Regio blijft schooluitval aanpakken

regio • Regio Rivierenland gaat ook de komende vier jaar verder werk maken van het terugdringen van het aantal vroegtijdig schoolverlaters.

Hiervoor vraagt de regio het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) om een bedrag van bijna twee miljoen euro.

Het geld wordt ingezet op een viertal terreinen. Het eerste is bedoeld om de overgang van het voortgezet onderwijs naar het mbo-onderwijs te versoepelen en de relatief grote uitval op dit traject te verkleinen. Daarnaast wil de regio een Plusvoorziening in het leven roepen voor overbelaste jongeren. Dit zijn jongeren die in principe geen last hebben van leerproblemen, maar door een opeenstapeling van bijvoorbeeld psychische aandoeningen of een instabiele thuissituatue wel een grote kans maken om het onderwijs voortijdig de rug toe te keren. De Plusvoorziening biedt onder andere een time-out aan waarin jongeren leren om structuur aan te brengen in hun leven, dagritme op te doen en zich te houden aan gemaakte afspraken.

Verder zijn er plannen voor een sluitend vangnet voor kwetsbare jongeren. Dit moet voorkomen dat scholieren bij problemen tussen wal en schip raken. Uitvallers worden door de juiste instantie opgevangen en weer warm gemaakt om school te hervatten. De vierde maatregel is bedoeld om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen van jongeren die niet over een startkwalificatie te beschikken. Zij krijgen een duwtje in de rug richting betaald werk. Ook jongeren die een stageplek nodig hebben of baat hebben bij extra onderwijs behoren tot de doelgroep.

Voortijdig schoolverlaten doet zich vooral voor in het mbo (83 procent) en nauwelijks in het voortgezet onderwijs. Op het voortgezet onderwijs lag het percentage vroegtijdig schoolverlaters vorig jaar in achter van de tien regiogemeenten onder het landelijke cijfer van 0,47 procent. Gemeenten Zaltbommel en Maasbommel scoorden hoger, dit wordt nog onderzocht in samenwerking met de leerplichtambtenaar. Voor Culemborg, Lingewaal en Zaltbommel ligt het percentage vroegtijdig schoolverlaters in het mbo hoger dan het landelijk gemiddelde van 4,89 procent.