• Wethouder Jaap Andriesse voor de klas.
• Wethouder Jaap Andriesse voor de klas. Foto: aangeleverd

Andriesse geeft gastles over respect

neerijnen • Wethouder Jaap Andriesse van gemeente Neerijnen gaf donderdag een gastles over respect en tolerantie op obs De Rietschoof in Opijnen. Dit was in het kader van de jaarlijkse Week van Respect

In een zeer persoonlijk gastoptreden gaf hij aan wat respect voor hem betekent en wie hem in dit kader geïnspireerd hebben. Daarna ging hij met de leerlingen in discussie wat zij verstaan onder een respectvolle klas en wat er in Neerijnen goed gaat en ook wat er nog moet veranderen. Ruim 1.200 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs nemen dit jaar deel aan de Week van Respect.

"Twee belangrijke personen die mij altijd hebben meegegeven hoe je respectvol en tolerant met elkaar omgaat in de samenleving zijn mijn opa en mijn moeder. Mijn opa, een echte onderwijzer met een geweldig groot hart voor zijn werk, was een strenge en rechtvaardige man waar je automatisch respect voor had. Tolerantie was in die tijd nog slechts een woord. Later moest dat nog inhoud krijgen. Mijn moeder was degene die bij ons de opvoeding voor haar rekening nam. Tolerantie deed in de jaren zestig in ons gezin zeker zijn intrede. Dit omdat mijn moeder zeer goed is staat was te erkennen dat het opvoeden van 2 pubers soms ook een kwestie van geven en nemen was. Dat was ook een stukje tolerantie. In onze veranderende samenleving moeten we hier continu bij stil blijven staan. Daarom vond ik het fantastisch om vandaag in Neerijnen te ervaren hoe leerlingen met hele concrete voorbeelden aangeven hoe zij zelf respect overdragen en waarom tolerantie naar elkaar belangrijk is", aldus wethouder Andriesse.


Thema

Tijdens de elfde editie van de Week van Respect gingen de leerlingen van obs De Rietschoof na de gastles ook met het actuele lesmateriaal van het project aan de slag. Doelstelling is dat leerlingen diversiteit herkennen en erkennen om er vervolgens in de praktijk ook naar te handelen.

Dat is het centrale thema, 'Jij maakt het verschil'. "Hierbij gaat het vaak om hele dagelijkse praktische zaken, waar docenten maar ook coaches van jongeren op sportclubs mee te maken hebben. Hoe zorgen kinderen en jongeren ervoor dat niemand buitengesloten wordt, of hoe spreek je over je klas- of teamgenoten op Social Media? Juist leraren en coaches hebben een belangrijke taak hen dat bij te brengen", vertelt Marjolein Albers, directeur van de Respect Education Foundation. "De ervaring leert dat leerkrachten en docenten diversiteit en respect soms lastige onderwerpen vinden om te bespreken. Deze liggen verder af van hun dagelijkse takenpakket. Daarom hebben wij hiervoor weer actuele en concrete tools ontwikkeld. Dus ook over lastige onderwerpen zoals seksuele geaardheid of verschillende overtuigingen vanuit cultuur of religie", besluit Albers.