• Jarno van de Water was een van de uitblinkers bij Beesd.
• Jarno van de Water was een van de uitblinkers bij Beesd. Foto: Jeroen de Bruin

Beesd dik verdiend langs Rhelico in eenzijdige derby

rumpt • In een vrij eenzijdige derby heeft Beesd dik verdiend drie punten gepakt bij Rhelico. Het bleef nog lang spannend, maar op de 1-3 uitslag viel niks af te dingen.

De laatste jaren stond Beesd vaker aan de goede stand van de score, maar meestal waren de verschillen op het veld niet zo groot. Daar was deze editie geen sprake van. Beesd mocht het zichzelf aanrekenen dat het lang spannend bleef. Zeker de eerste helft had een onthutsend zwak Rhelico niks in te brengen, maar de gasten lieten na één van de vier opgelegde kansen te benutten. In de eerste tien minuten was het vooral Hans Kroeze die had moeten scoren, maar de eerste kans was voor Igor Bassa. Na goed werk van Jarno van de Water kon hij uithalen, maar hij schoot tegen een tegenstander op. In de daaropvolgende actie ging Jasper Gremie over de knie bij Bas van Rijnsbergen en de bal ging op de stip. Kroeze mocht aanleggen, maar doelman Michel Kuipers stopte de inzet. Drie minuten later moest Kroeze opnieuw zijn meerdere erkennen in de sluitpost van Rhelico. Daarna was Beesd nog twee keer dicht bij de openingstreffer, maar beide keren wist Rhelico-aanvoerder Erik Staarink de bal op de lijn te keren. De poging van Van de Water, die Kuipers al voorbij was, was te zacht om de al klaar staande Staarink echt te verontrusten. De manier waarop Staarink een knal van Gremie met zijn hoofd keerde, was bewonderenswaardig.

Beesd-trainer Gert Heijsteeg besefte wat zijn ploeg te doen stond: "We moesten ervoor zorgen dat we na de wedstrijd niet hoefden te concluderen dat we zo'n lekkere eerste helft gespeeld hadden. We wisten dat Rhelico na rust zou komen. Als we dat een kwartier lang konden overleven, zouden er voor ons weer kansen komen."

Dat was precies wat er gebeurde. Een voor rust aanvallend onzichtbaar Rhelico kreeg zowaar twee goede kansen. Een bal van Sjoerd Dragstra eindigde op de lat en Beesd-doelman Wesley van de Werken wierp zich heldhaftig voor een kopbal van Olof Schiltmans. Toch was het Beesd-invaller Kevin Spronk die het verschil ging maken. Na een kwartier verstuurde hij een prachtige voorzet. Gremie stuurde zijn kopbal bekeken over Kuipers het doel in. Tien minuten later viel de 0-2. Na een prima counter was Spronk ditmaal zelf de doelpuntenmaker. Onverwacht werd het nog spannend. Bram van Bergen van der Grijp kreeg de bal gelukkig mee, maar rondde beheerst af: 1-2. Pas in blessuretijd kon Beesd opgelucht ademhalen. Van de Water bekroonde zijn sterke wedstrijd met de 1-3.

"We hebben vandaag dik verdiend verloren", erkende Ferry van de Wal. "Beesd was op alle fronten de meerdere. We zijn te kakken gezet en ik hoop dat de spelers voelen hoe dat is. We hebben het op inzet en karakter laten liggen."