•
• "Ik ben wie ik ben: Arlette." Foto: André van der Vlerk

Arlette verder onder eigen naam

leerdam • Na tien jaar Reflexme gaat natuurgeneeskundig therapeut Arlette Berkouwer verder onder haar eigen naam.

Het heldere inzicht kwam op een ochtend in februari: de naam Reflexme dekte de lading niet meer. "Behalve voetreflexologie deed ik intussen veel meer dingen", vertelt ze. "Zo ben ik ook kindertolk die de omgang tussen ouders en kinderen met gedragsproblemen helpt te versoepelen. Daarnaast leer ik mensen om gezond met voeding om te gaan, maar ook hoe ze goed in hun energie kunnen komen."

Arlette heeft zich eveneens bekwaamd in Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), een therapie ontwikkeld voor mensen die kampen met posttraumatische stress-stoornissen, bijvoorbeeld na een ongeluk. "Stel je voor dat iemand bij het tegenkomen van een auto gigantisch schrikt en hierdoor telkens aan het ongeluk herinnerd wordt. Met EMDR koppelen we deze traumatische ervaring los."

Haar veelzijdigheid maakt dat patiënten met zeer uiteenlopende achtergronden haar praktijk aan de Energieweg 17v bezoeken. Bijvoorbeeld migrainepatiënten, maar ook mensen die kampen met stress, angststoornissen, paniekaanvallen, depressies of een (dreigende) burn-out. Minder bekend is dat Arlette ook darmproblemen zoals obstipatie verhelpt. Deze ongemakken zijn vaak het gevolg van ongezonde voeding, maar komen niet zelden ook voort uit onverwerkte emoties. Ook rugproblemen kunnen van invloed zijn op de darmen.

Arlette doet jaarlijks aan bijscholing om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen van zorgverzekeraars. De Leerdamse behoort tot de 'slechts' 10.000 natuurgeneeskundige therapeuten in Nederland die erkend worden door de zorgverzekeraar – enkele jaren geleden waren dat er nog 35.000. In Leerdam maakt ze deel uit van een intervisiegroep waar ook een psycholoog, haptotherapeut, NEI-therapeut en life coach deel van uitmaken. De vijf specialisten houden hun professionele kennis op niveau door onder andere casussen te bespreken.

Arlette heeft haar naamswijziging intussen al doorgevoerd in een nieuw logo en een nieuwe website. "De oude naam was te beperkt. Ik ben wie ik ben: ik ben Arlette."