• Chris van Wijk en Teus Meijdam bekrachtigen de overeenkomst, leden van de werkgroep zijn tevreden.
• Chris van Wijk en Teus Meijdam bekrachtigen de overeenkomst, leden van de werkgroep zijn tevreden. Foto: André Bijl

Volop draagvlak bij omwonenden voor nieuwe plannen

Overeenkomst Watertoren getekend

leerdam • Als de bestemmingsplanprocedure en de verkoop vlot verlopen, hoopt de projectontwikkelaar volgend jaar zomer met de bouw te beginnen. Als alles meezit, kunnen de kantoren, twee appartementen en de vijf woningen eind 2018 worden opgeleverd. "En daarmee blijft de watertoren voor Leerdam behouden", toont ook wethouder Teus Meijdam zich dik tevreden met de plannen.

Want het behoud van het beeldbepalende pand was voor veel bewoners en politici uitgangspunt. "De sloopaanvraag van Oasen stond een paar jaar geleden ineens in de krant. Mensen gingen bellen, de raad stelde vragen aan het college. Iedereen was het er over eens: de toren moest blijven bestaan", aldus Meijdam.

Hotel

Na de verkoop van de toren aan aannemer Van Daalen uit Gorinchem ontstond een nieuwe uitdaging: het vinden van een plan dat voldoende draagvlak heeft bij omwonenden. De eerste optie - de bouw van een hotel in en rond de toren - stierf in schoonheid: omwonenden waren bang voor verkeersoverlast in de straatjes rond het bouwwerk, terwijl verlies van privacy een ander pijnpunt was. "We dachten aan de slag te kunnen, maar dat liep iets anders dan we dachten. We waren verbijsterd door de grote weerstand tegen onze plannen", vertelde Chris van Wijk, directeur van het aannemersbedrijf, maandag.

Werkgroep

Op initiatief van de gemeente ontstond een werkgroep van acht personen die 'de buurt' vertegenwoordigde. Samen met de projectontwikkelaar werd een nieuw plan gemaakt. Van Wijk: "Dat is gebeurd met respect voor elkaar. Al waren onze belangen soms tegenstrijdig. Uitgangspunt was om de watertoren te handhaven en te zoeken naar een realistisch plan. Wat er nu ligt, is beter dan het oude plan. Al heeft dat ook te maken met ontwikkelingen in de markt."

Enthousiast

Diverse vertegenwoordigers van de werkgroep waren maandagmiddag bij de ondertekening van de overeenkomst aanwezig en zijn enthousiast over het project. "We krijgen van omwonenden alleen maar positieve reacties. Laatst zei iemand nog: 'wat is dit toch een schitterend plan'. Dat was in het begin wel even anders", lacht Van Daalen.

Ook wethouder Teus Meijdam is enthousiast over het resultaat. "Een mooi voorbeeld van een geslaagd burgerinitiatief. Het plan is gemaakt zonder kaders van de gemeente vooraf. Dat zouden we misschien vaker moeten doen. Een pluim op de hoed van alle betrokkenen."

Verkoop

Voorwaarde voor de start van de bouw is wél dat een flink deel van de woningen, kantoren en appartementen moet zijn verkocht. Met name de duurste onderdelen – de vrijstaande woning en het penthouse – spelen daarbij een doorslaggevende rol. "Maar we hebben goede hoop dat dat gaat lukken. Er is al volop serieuze belangstelling."

André Bijl