Oud verkeersplan nieuw leven ingeblazen

Rondweg door Oost terug op de agenda

leerdam • Wethouder Teus Meijdam bevestigde vorige week dat deze optie serieus wordt meegenomen bij het nieuwe verkeers- en vervoersplan, dat volgend jaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Eigenlijk is er niks nieuws onder de zon. Want de toenmalige gemeenteraad heeft begin jaren negentig vergaderingen lang over een dergelijke rondweg gebakkeleid. Uiteindelijk is het plan verdwenen in een diepe la: te duur. Leerdam 2000, de partij van wethouder Teus Meijdam, was in 2014 de enige partij die weer onomwonden pleitte voor de aanleg van zo'n rondweg. "De toename van verkeersintensiteit op het Meentplein, de nabije overweg en in de Koningin Emmalaan baart ons grote zorgen", stond in het verkiezingsprogramma. Het plan werd amper serieus genomen door andere partijen.

Inloopavond

Het dodelijke slachtoffer op de Emmalaan van deze zomer heeft alles veranderd. Er is bij de gemeente en bij de bewoners een gedeeld gevoel van urgentie om de onveilige weg snel aan te pakken. Woensdag werd in de Julianaschool een inloopavond gehouden over de Emmalaan. Wethouder Meijdam heeft inmiddels gesprekken gevoerd met de wijkraad, de Julianaschool en het Heerenlanden College. Volgende week worden de reacties bekendgemaakt tijdens een raadsplein in de brandweergarage.

Voor Emmalaan-bewoner Rob Abbring is wel duidelijk waar de schoen wringt. "De gemeente Leerdam heeft in het verleden de fout gemaakt door te beslissen dat het doorgaande verkeer zo snel mogelijk door de stad moest worden gevoerd. Leerdam is één van de weinige gemeenten in Nederland waar fietsers en voetgangers geen voorrang hebben op een rotonde. Dat geeft al aan hoe belangrijk de auto is. De fietsers, voetgangers en de kinderen zijn ondergeschikt. Vanavond wordt er weer een lappendeken aan ideeën verzameld, maar daar redt je niet mee. Het gaat om een visie en die is er niet."

Sluipverkeer

Er rijdt volgens Abbring veel te veel sluipverkeer door de Emmalaan. "Dat zijn automobilisten die van de A2 komen en denken via Leerdam even snel door te kunnen steken. Op het moment dat je dat faciliteert, blijf je dat verkeer houden." Het is volgens Abbring eeuwig zonde dat in de jaren negentig is besloten om geen rondweg aan te leggen. "Elke gemeente in Nederland heeft een rondweg." Het zou al grote winst zijn als er bij de Julianaschool een 30-kilometerzone wordt gemaakt en als er aan het begin ter hoogte van de polikliniek een rotonde wordt aangelegd. Automobilisten rijden daar veel te hard en er wordt op verkeerde tijden gecontroleerd, vindt Abbring.

"Vrachtwagenchauffeurs, dat moet ik eerlijk zeggen, houden zich goed aan de snelheid. Het grootste probleem is echter het tractorverkeer, of beter nog: de tractorterreur. Ze rijden met snelheden van 60 tot 70 kilometer per uur door de Emmalaan, terwijl de maximumsnelheid voor tractoren 25 kilometer per uur bedraagt. Tractorbestuurders van soms nog maar zeventien jaar houden wedstrijdjes. Ze hebben lak aan alle verkeersregels en zorgen voor veel lawaai. Je schrikt je soms wezenloos. Er is niemand die er wat van zegt. Het is een serieus probleem. Onlangs heb ik nog een keer geturfd: ik kwam tot tweehonderd tractorbewegingen in een etmaal."


Dick Aanen