Stroomhuis toont 'Richard de Derde'

neerijnen • Het filmhuis van Stroomhuis Neerijnen toont vrijdag 11 november een verfilming van 'Richard de Derde', naar verluidt een van de gruwelijkste koningen van Engeland. Dit is de derde aflevering van beroemde toneelstukken van William Shakespeare, wiens 400ste sterfdag dit jaar wordt herdacht.

Shakespeare, de grote Britse toneelstukkenschrijver rond 1600, schiep met 'Richard III' een personage dat het theaterpubliek al eeuwen fascineert. Deze zwaar gehandicapte man stelde na de troonsbestijging van zijn oudere broer Edward alles in het werk om de koningskroon voor zichzelf op te eisen. Hoewel mismaakt van geest en lichaam, was deze Britse vorst in staat tot sluwe politieke manipulaties, corruptie, sadisme en machtsmisbruik, en hij genoot daarbij bovendien van zijn eigen kwaadaardigheid.

De afloop van dit spannende verhaal mag de filmbezoeker niet worden onthuld. Maar wel, dat Shakespeare zich bij dit stuk onder meer liet inspireren door Thomas More, de niet minder vermaarde Engelse humanist en politicus uit de zestiende eeuw. Diens beroemde boek 'Utopia' werd nu vijfhonderd jaar geleden gepubliceerd. Of het gruwelverhaal van More helemaal op waarheid berust, is overigens niet geheel zeker, maar de verkondigde moraal is er niet minder om. Van Shakespeare's, ook qua taalgebruik en theatrale kracht ongeëvenaarde stukken zijn inmiddels in totaal zeker honderd filmversies gemaakt.

Marc Westermann, de film- expert van Stroomhuis, maakte daar een keuze uit en verzorgt daarover nu in Neerijnen een bijzondere, vierdelige filmcyclus, die geheel gewijd is aan Shakespeare. "Als Shakespeare in onze tijd had geleefd, was hij vast een van onze grootste filmregisseurs of scenarioschrijvers geweest."

De aanvang van inleiding en film op vrijdag 11 november is om 19:30 uur. Entree is tien euro. Voor leden Bibliotheek Rivierenland is er een korting van twee euro. Reserveren niet nodig. Hierna vertoont Filmhuis Neerijnen op vrijdag 18 november nog 'King Lear', een tragedie over een legendarische pre-Romeinse vorst die streeft naar rechtvaardigheid en verzoening. Dat is ook al een theaterstuk dat behoort tot de top van de wereldliteratuur. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Meer info op website van Stroomhuis Neerijnen.


q www.stroomhuisneerijnen.nl